Finci kupujejo taktične rakete zemlja-zrak

by Urednik

BO FINSKA KUPILA RUSKE RAKETNE SISTEME?

V Helsinkih se odločajo za nakup novih taktičnih raketnih sistemov zemlja-zemlja. Zanimivo, da se zanimajo celo za ruske raketne sisteme, saj finsko finančno ministrstvo nabavo pogojuje z zahtevo po cenovno učinkovitem ne eni strani in na drugi sodobnim raketnim lanserjem za izstreljevanje taktičnih raket. Finsko finančno ministrstvo je namreč sprejelo več kot 3 milijardno zmanjšanje izdatkov na različnih področjih, saj želi država zmanjšati državni dolg.

»Cenovno učinkovitejši« sistem pa morda pomeni tudi, da bo v vodo padlo finsko zanimanje za taktične raketne sisteme ameriškega podjetja Lockheed Martin zemlja-zemlja MGM-140 Army Tactical Missile System (ATACMS).

Finski obrambni minister je že januarja letos oznanil zanimanje za ameriški sistem ATACMS, stal pa bi jih 140 milijonov USD. Doseg raket tega sistema je približno 300 km. Zaradi zmanjševanja javnih izdatkov pa naj bi bil ameriški raketni sistem manj primeren, saj je zelo drag,obenem pa tudi že relativno star, kar potrjujejo tudi v oddelku za materialne nabave in projekte finskega obrambnega ministrstva. Zato so se usmerili v sodobnejši in (zdaj cenovno) dostopnejši raketni  sistem, saj obstaja tehnologija, ki ustreza finskim zahtevam.

Finci so se začeli zanimati za ameriški sistem taktičnih raket zrak-zrak ATACMS že leta 2006, sredi leta 2012, ko so bila pogajanja z Američani na vrhuncu, pa je  ameriški kongres Finski odobril možnost dobave 70 taktičnih raket. Že prej pa so se Finci odločili za nabavo raket zrak-zemlja za svoje nadgrajene lovce F/A-18 hornet.

Leta 2006 je Finska iz druge roke nabavila – od Nizozemcev – ameriški večcevni raketni sistem M270 (MLRS) za 62 milijonov USD. Še 50 milijonov USD so morali takrat nameniti za nadgradnjo lanserjev, da bi jih prilagodili raketam ATACMS. Ker vsebujejo lanserji M270 ameriško tehnologijo, so morali Finci dobiti odobritev ameriškega kongresa za nabavo.

Nevtralna Finska pa se lahko ozira tudi po ruskem orožju in oborožitvenih sistemih, še posebej je to postalo očitno po lanskem juniju, ko sta obrambni ministrstvi Rusije in Finske podpisali sporazum o sodelovanju pri nabavah orožja, prodaji oborožitvenih  sistemov in možnem finskem sodelovanju pri nadgradnji in posodobitvah ruskih oborožitvenih sistemov. Podpis sporazuma je sledil obisku ruskega obrambnega ministra Šojguja na Finskem v lanskem maju. Sledilo je še sodelovanje predstavnikov obeh držav v mešani delovni skupini, ki je proučevala morebitne možnosti za sodelovanje  na vseh področjih.

Ruski raketni sistem iskander-E

Rusija je raketni  sistem iskander-E uvrstila na seznam oborožitvenih sistemov, ki naj bi bili zanimivi za Finsko, poleg pa uvrstila še bojna letala, kijih Rusija prav tako želi prodati teh državi. Iskander-E ima doseg primerljiv z ATACMS, vendar pa Finci pričakujejo, da ga bodo Rusi ponudili za nižjo ceno. Tudi sicer so bili Finci tradicionalni kupci sovjetskega orožja po meddržavne sporazumu, ki mu je prenehala veljava s propadom Sovjetske zveze. Tako so se na primer Finci opremljali z lovci MiG-21, pa helikopterji Mi-8 in protiletalskimi sistemi zemlja-zrak buk. Ruske sisteme protiletalske obrambe buk  bodo Finci po letu 2015 zamenjali s štirimi baterijami Kongsbergovih protiletalskih sistemov NASAMS II.

NASAMS II je Kongsbergova verzija ameriških raket AMRAAM (proizvajalec Raytheon) v verziji zemlja-zrak. Baterija je sestavljena iz 12 lanserjev raket, vsak lanser je opremljen s po šestimi raketam AMRAAM  (sicer zrak-zrak) srednjega dosega, osmimi radarji AN/MPQ64 sentinel,  nadzornim centrom-  CTOC, elektrooptično enoto MSP500 in taktičnim nadzornim vozilom – TCC.

Po letu 19912 se je Finska pri nabavah oborožitvenih sistemov preusmerila na zahod, najpomembnejša dobava je potem sledila v letu 1992: 64 lovcev McDonnell Douglas (zdaj Boeing) F/A-18C/D hornet.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki