Francija naročila novo serijo kolesnih oklepnikov jaguar in griffon

by Urednik

FRANCOSKA VOJSKA BO DOBILA DODATNIH 390 OKLEPNIKOV 6X6

Francoska agencija za obrambna naročila (DGA) je oddala naročilo za četrto serijo programa EBMR scorpion podjetjem Nexter, Arquus in Thales, ki bodo izdelali 88 oklepnih izvidniško-bojnih vozil jaguar in 302 večnamenski oklepni vozili griffon.

Z dobavo novih oklepnikov bo imela francoska vojska v svoji oborožitvi 150 izvidniških vozil jaguar in 909 vozil griffon, kar je v skladu s ciljem, določenim v francoskem zakonu o vojaškem programiranju v letih 2019–25.

Naročilo četrte serije oklepnikov programa EBMR (Engin Blindé Multi-Rôle – oklepna večnamenska vozila) scorpionprihaja le nekaj mesecev za tem, ko je Francija naročila 54 oklepnikov griffon v različici mepac, ki je opremljena s 120-mm minometom. Začetek dobav teh oklepnikov je predviden za leto 2024.

Jaguar 6×6  EBRC (Engin Blindé de Reconnaissance et de Combat – izvidniško in bojno oklepno vozilo) je opremljen s kupolo 40 CTAS, oborožen z enim 40 mm CTC topom s sistemom za ravnanje s strelivom (AHS). Top kalibra 40 mm bo imel največji doseg 1.500 m. Na vrhu kupole je nameščena daljinska orožna postaja, oborožena s 7,62 mm mitraljezom. Desna stran kupole je opremljena z dvema lanserjema raket MMP (Missile Moyenne Portée – rakete srednjega dosega), ki jih je zasnovalo podjetje MBDA.

Griffon VBMR (večnamensko oklepno vozilo) je nov razvoj večnamenskega oklepnega vozila 6×6 za francosko vojsko po programu EBMR scorpion.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki