Francija zmanjšala svoj jedrski arzenal na manj kot 300 bojnih glav

by Urednik

FRANCIJA BO EDINA ČLANICA EU Z JEDRSKIM OROŽJEM

Francoski predsednik Emmanuel Macron je nedavno dejal, da je Francija jedrski arzenal že zmanjšala na manj kot 300 bojnih glav. Francija je, skupaj z ZDA, Rusijo, Veliko Britanijo in Kitajsko, ena od petih držav podpisnic Pogodbe o neširjenju jedrskega orožja (NPT – Nuclear Nonproliferation Treaty).

“Francija je jedrski arzenal zmanjšala na manj kot 300 bojnih glav,” je dejal Emmanuel Macron v nagovoru vojaškim častnikom, ki so diplomirali v Parizu. Ob tem je opozoril, da evropske države “ne smejo ostati gledalci”, ki se soočajo s potencialno “tekmo” z jedrskim orožjem, in jih pozval, naj si prizadevajo za “mednarodni program nadzora orožja”.

“Evropejci se morajo kolektivno zavedati, da se lahko, če ni pravnega sporazuma, na lastnih tleh hitro soočijo z novotekmo s konvencionalnim orožjem, celo jedrskim orožjem,” je dejal Macron v govoru v katerem je predstavil strategijo Francije glede (jedrskega) orožja za obdobje po Brexitu.

Dodal je, da je Francija že zmanjšala število jedrskih bojnih glav na manj kot 300, kar Franciji daje “legitimnost, da zahteva konkretne premike tudi od drugih jedrskih sil v smeri globalnega razoroževanja, ki je postopno, verodostojno in ga je mogoče preveriti.”

Francoski predsednik je predlagal tudi proračun v višini približno 37 milijard EUR za posodobitev jedrskih zmogljivosti Francije, saj je po Brexitu še vedno edina država z jedrskim orožjem v Evropski uniji.

Jedrsko orožje imajo poleg Francije, ZDA, Rusije, Velike Britanije in Kitajske še Indija, Pakistan in Severna Koreja, najverjetneje pa tudi Izrael.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

 

Povezani članki