Francozi pokazali maketo izvidniškega oklepnika jaguar EBRC

by Urednik

V FRANCIJI RAZVIJAJO NOVO IZVIDNIŠKO OKLEPNO VOZILO JAGUAR EBRC

Francoska kopenska vojska je konec oktobra 2016 med predstavitvijo svojih sistemom pokazala tudi maketo prihodnjega oklepnega izvidniškega vozila jaguar EBRC 6×6 v merilu 1:1. Z novim izvidniškim vozilom jaguar EBRC (Engin Blindé Multi-Rôles) naj bi po letu 2020 zamenjali stare oklepnike ERC-90 sagaie, AMX-10RC in VAB HOT.

Izvidniško oklepno vozilo Jaguar EBRC razvijajo v okviru konzorcija francoska obrambna podjetja Nexter Systems, Renault Trucks Defense in Thales. Proizvodnja novega oklepnika za potrebe Francoske vojske naj bi stekla v letu 2020, v prvem koraku naj bi do leta 2025 izdelali in v uporabo predali prvih 110 vozil jaguar EBRC, v drugem koraku pa naj bi leta 2023 začeli izdelovati 2. serijo 248 oklepnikov. Nekaj smo o tem že pisaliv članku Predstavili koncepta francoskih oklepnih vozil griffon in jaguar.

Po prvi tehničnih podatkih naj bi bili oklep jaguarja EBRC iz varjenih aluminijastih plošč in dodatnimi oklepljenimi ploščami, kar bi zagotavljalo 4. stopnja zaščite STANAG 4569 oz. varovalo vojake pred izstrelki malokalibrskega orožja 14.5mmx114 AP, drobci granat 155mm na 30m in zaščito podvozja pred eksplozivnimi napravami do moči 10 kg TNT.

Jaguar EBRC bo opremljen s kupolo 40 CTA za dva vojaka, ki bo oboroženi z enim topom CTC 40mm (največji doseg 1.500 m). Na kupoli bo na vrhu nameščena daljinsko vodena oborožitvena postaja z mitraljezom 7.62mm in izstrelki vrste izstreli-pozabi (Fire and Forget Missile) francoskega podjetja MBDA z dosegom do 4.000 m, ob straneh pa so nameščeni še metalci dimnih granat (8x).

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

 

 

Povezani članki