Grčija: “Rusko orožje je bolj učinkovito in zanesljivo v času vojaške krize”

by Urednik

ZBLIŽEVANJE RUSIJE IN GRČIJE TUDI NA VOJAŠKEM PODROČJU

Rusko orožje je bolj zanesljivo in učinkovito v času vojaške krize, saj ga ni mogoče onemogočiti s pomočjo satelitov s strani proizvajalcev oborožitvenih sistemov, kot se to lahko zgodi z orožjem ameriškega izvora, pravijo grški in ruski strokovnjaki.

Grčija bo samo pridobila zavračanjem ameriškega orožja, kar gre v prid bolj zanesljivim ruskim oborožitvenim sistemom ruskih pri zagotavljanju grških nacionalnih varnostnih potreb, je dejal grški filozof in zgodovinar Ilias Iliopoulos za ruske RIA Novosti.

Ob tem je posvaril, da bi bil lahko vsak obrambni sistem, ki bi ga Grška vojska kupila od ZDA, onemogočen v kritični situaciji. “Kaj naj si mislim o nakupu ameriškega orožja, če se ga lahko izklopi v času krize? To je zapravljanje denarja,” je dejal Iliopoulos.

“Pomislite na Sadama Huseina, ki je kupil francosko orožje, vključno s protiletalskimi obrambnimi in radarskimi sistemi. V kritičnem trenutku so vso elektroniko izklopili na daljavo preko satelita,” je dejal ruski vojaški analitik Igor Korotchenko.”Tako kot francosko orožje, je tudi ameriško orožje … mogoče onemogočiti na daljavo. To je realnost,” je poudaril Korotchenko.

Čeprav se je nova grška vlada osredotočila predvsem na iskanje poti za pomoč bolehnemu gospodarstvu v državi, bodo v Atenah začeli spodbujati plodnejše sodelovanje z Rusijo, je dejal grški novinar Yannis Mandalidis iz tiskovne agencije Lambrakis.

“Nova grška vlada, predvsem Ministrstvo za zunanje zadeve in Ministrstvo za obrambo, bo skušala stkati tesnejših vezi z Rusijo. Zato bo vojaško sodelovanje z Moskvo v prihodnje prišlo v ospredje,” je dejal Mandalidis. “Grčija bo imela večje koristi od nakupa ruskega orožja, saj je bolj učinkovito in zanesljivo v času krize. Grčija bo imela tudi prednost pred svojimi nasprotniki, saj ne bodo seznanjeni z ruskim orožjem,” je dodal Mandalidis.

Grška vojska ima sedaj v svoji oborožitvi večinoma orožje ameriškega izvora, sledijo pa nemški, francoski, avstrijski, italijanski oborožitveni sistemi, le nekaj pa je sovjetskega oz. ruskega izvora.

Novica o morebitni grški “novi” vojaški usmeritvi prihaja ravno v času, ko sta se v sredo 11. februarja 2015 v Moskvi srečala ruski zunanji minister Sergej Lavrov in njegov grški kolega Nikos Kotzias, da bi razpravljala  o energetskem sodelovanju in ukrajinski krizi.

Ob tem je Lavrov pohvalil držo novih grških oblasti pri gospodarskih sankcijah Zahoda zaradi ukrajinske krize proti Rusiji, saj se Grčija zavzema za zmanjšanje oz. ukinitev le teh. Lavrov je še dodal, da bi Moskva preučila morebitno prošnjo za finančno pomoč, če bi ta prišla iz Aten.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki