Hrvaška je dokončala prvo streljanje spike LR iz BOV Patria 8×8

by Urednik

VOJAŠKA VAJA PATRIA 22

Hrvaška vojska je izvedla prvo poskusno streljanje s protitankovsko vodeno raketo spike LR (dolgega dosega), nameščene na enem od vojaških oklepnih vozil Patria AMV (CRO 30L  – BOV). Prvi protioklepni izstrelek spike LR je bil izstreljen tri leta po tem, ko je obrambno ministrstvo objavilo pogodbo o nakupu teh raket. Rakete proizvod izraelskega proizvajalca Rafael, uporabljajo jih številne vojske, med njimi tudi Slovenska, vendar v prenosni različici. 

Hrvaško obrambno ministrstvo je takrat sporočilo, da kupuje osem UT30MK2 30-mm daljinsko upravljanih orožnih postaj (RWS), ki jih zagotavlja prav tako izraelsko obrambno podjetje Elbit Systems. RWS so integrirani z raketami spike LR, ki jih je razvilo drugo izraelsko podjetje Rafael, ter 30-milimetrskim topom in mitraljezom 7,62 x 51 mm. Januarja letos je hrvaško obrambno ministrstvo objavilo 1,8 milijona dolarjev vredno naročilo pri Elbitu za dobavo nadaljnjih RWS UT30 MK2 za opremljanje več od 126 oklepnih vozil Patria, ki so v službi hrvaške vojske od leta 2008.

Bojno streljanje 6. oktobra je sodilo v sklop vaje Patria 22, ki je potekala na vojaških vadiščih Josip Markić pri Kninu in Eugen Kvaternik pri Slunju. Po navedbah hrvaškega obrambnega ministrstva je bila prva izstrelitev izvedena pod nadzorom inštruktorjev poljske vojske in Slovenske vojske, hrvaška posadka pa je natančno zadela tarčo. Različica spike LR, dobavljena Hrvaški, ima doseg 4 kilometre in lahko uniči oklep debeline do 700 mm. Rafael trenutno ponuja različico spike LR2, ki ima doseg več kot 5 kilometrov, ko se izstreli s tal v načinu izstreli-pozabi.

Pripravil: B. Knific, foto: MORH

Povezani članki