VIDEO: Bojna uporaba edine ukrajinske havbice 2S22 bohdana 155 mm

by Urednik

PO SKORAJŠNJEM UNIČENJU JE HAVBICA SPET V UPORABI

Ukrajinska vojska v spopadih z ruskimi napadalci uporablja tudi edino sestavljeno ukrajinsko samohodno havbico 2S22 bohdana 155 mm z dosegom 60 km, nameščeno na tovornjak KrAZ 6×6, ki so ga razvili v ukrajinskem AutoKrAZ-u.

Ukrajinska vojska je prototipni model havbice 2S22 bohdana 155 mm – zaenkrat tudi edino – pred začetkom ruske ofenzive testirala na enem izmed vojaških poligonov na jugu Ukrajine. 25. februarja so vojaki, ki so upravljali s havbico, dobili ukaz, da morajo havbico 2S22 bohdana 155 mm onesposobiti in razstaviti, da je ne bi dobil sovražnik v svoje roke. Havbico so, po poročanju ukrajinskih medijev, po nekaj tednih ponovno usposobili za bojno delovanje in je uporabljena na bojišču.

2S22 bohdana velja za prvo v Ukrajini razvito samovozno havbico, ki ima topniški kaliber 155 mm po standardu NATO, prvič pa so jo predstavili avgusta 2018 na vojaški paradi v Kijevu. 2S22 bohdana temelji na šasiji tovornjaka KrAZ 63221 6×6, ki ga proizvaja ukrajinsko podjetje AutoKrAZ. Sprednji del tovornjaka ima oklepljeno kabino za posadko, ki nudi zaščito pred kroglami osebnega orožja in drobci topniških granat. Kabina tovornjaka lahko sprejme pet članov posadke, havbica pa ima skupno težo 28.000 kg.

Glavno oborožitev havbice  2S22 bohdana je top 155 mm NATO standarda, ki je nameščen na zadnji strani šasije tovornjaka in lahko izstreli visokoeksplozivno zažigalno/oklepno strelivo (HEIAP) na razdalji od 35 do 40 km ter raketni izstrelek (RAP) z dosegom od 45 do 60 km. Havbica lahko izstreli 6 granat na minuto, tovornjak pa lahko prevaža skupno 20 granat, shranjenih v zabojih ob straneh šasije.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki