Incident na vaji Nata na Norveškem – Erdogan umaknil vojake

by Urednik

NA NORVEŠKEM TURŠKEGA PREDSEDNIKA ERDOGANA PRIKAZALI KOT SOVRAŽNIKA

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg se je v petek, 17. novembra 2017, opravičil Turčiji zaradi vojaške vaje na Norveškem med katero so ustanovitelja moderne turške države Mustafo Kemala Ataturka in sedanjega predsednika Redžepa Tajipa Erdogana prikazali kot “sovražnika”. Turški predsednik je takoj ukrepal in nepreklicno umaknil svoje vojake z vaje.

Erdogan je po dogodku sporočil, da je Turčija umaknila 40 svojih vojakov, ki so sodelovali na vajah v Natovem Skupnem centru vojskovanja v Stavangerju na Norveškem, v znak protesta ob incidentu in ob tem podal kritiko na zavezništvo.

“Opravičujem se zaradi žalitve,” je izjavil Stoltenerg v sporočilu in navedel, da je bil incident “samovoljna poteza posameznika”, ki ne odraža stališča zavezništva, kot poroča agencija AP. Dotični posameznik naj bi bila pogodbena civilna oseba iz Norveške, ki so jo takoj odstranili z vaje, preiskava o incident pa še poteka, je dodal Stoltenberg. Odločitev o ukrepanju – disciplinskem postopku pa mora sprejeti norveška vlada. Kot je zatrdil Stoltenberg je Turčija cenjen zaveznik Nata, katerega prispevek skupni varnosti je zelo pomemben.

Erdogan pa je na drugi strani izjavil, da so njegovo in Ataturkovo ime med vajo uvrstili na spisek “sovražnikov”, zato je osebno odločil o umiku 40 turških vojakov, četudi bi njuni imeni umaknili s “spiska sovražnikov”. Dodal pa je še izjavil, da takšnega pakta – takšnega zavezništva pač ne more biti v Natu.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

 

Povezani članki