Indija razpravlja o visoki ceni tankov arjun MK-1A

by Urednik

INDIJSKI TANK TRETJINO DRAŽJI OD RUSKEGA T-90, DRAŽJI TUDI OD NEMŠKEGA LEOPARDA 2

V Indiji je izbruhnil še en škandal zaradi cen vojaške opreme, ki predvsem zadeva višino pogodbe za 118 tankov arjun MK-1A, za katere naj bi plačali več kot 7 milijonov dolarjev na enoto.

Prav te informacije so povzročile široko razpravo indijskih vojaških strokovnjakov, saj je cena indijskega glavnega bojnega tanka arjun MK-1A približno 350 tisoč dolarjev dražja od sodobnih različic nemških glavnih bojnih tankov leopard 2A. S to ceno sodi tank arjun Mk-1A med (naj)dražje tanke na svetu. Cena ruskega tanka T-90 – Indijska vojska jih ima v svoji oborožitvi kar okoli 2100 – pa je celo kar za tretjino nižja (del so jih proizvedli v Rusiji, večji del pa z licenčno proizvodnjo v Indiji).

Poleg tega se je indijsko obrambno ministrstvo pred leti dogovarjalo za serijo tankov arjun Mk-2 po ceni približno 5,95 milijona USD na enoto. Tako se je izkazalo, da je bil nakup tanka arjun MK-1A dražji od različice arjun Mk-2 za več kot milijon dolarjev.

Indijska vojska ima v svoji oborožitvi 124 tankov arjun Mk-1, okoli 2100 tankov T-90S bhishma in T-90M ter tudi še okoli 2400 tankov T-72.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki