Indijska vojska bo kupila 16.000 ruskih granat za tanke T-90

by Urednik

NOVE GRANATE ZA INDIJSKE TANKE

Rusko državno podjetje za izvoz orožja Rosoboronexport je zmagalo na razpisu Indijske vojske za nakup 16.000 tankovskih granat za glavne bojne tanke T-90 v vrednosti 197 milijonov USD. Indijski Inštitut za obrambne raziskave in razvoj je sicer razvilo svojo različico tankovskih granat, vendar indijskim proizvajalec ni uspela uspešna izdelava le-teh.

Indijsko obrambno ministrstvo je prav tako količino granat, 16.000 prebojnih stabiliziranih podkalibrskih izstrelkov (APFSDS – Armor-Piercing Fin-Stabilized Discarding Sabot), od Rusije dobilo že v letu 2012, potem ko so pogodbo podpisali na prehodu iz leta 2010 v leto 2011. Šlo

Indija je imela težave pri proizvodnji lastnega streliva zaradi omejitev pri prenosu tehnologij. Inštitut za obrambne raziskave in razvoj je razvil granate za tank T-90 strelivo, ki pa sprva ni bilo primerno za uporabo pri teh tankih. Nato so sporočili da so uspešno modificirali tankovsko granato, vendar se je zataknilo pri proizvodnji.

Indijska kopenska vojska ima v svoji oborožitvi več kot 500 tankov T-90, njihovo število pa nameravajo z licenčno proizvodnjo povečati za dodatnih 800 do leta 2020.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Indijski tanki arjun in T-90 v akciji

Povezani članki