Indijska vojska želi čimprejšnjo dobavo ruskih tankov T-90MS

by Urednik

ZARADI SPOROV S PAKISTANOM ŽELI INDIJA TAKOJ OKREPITI TANKOVSKE VRSTE

Zaradi povečane napetosti med Indijo in Pakistanom, ko so pred dnevi na meji ustrelili sedem vojakov, si Indijska vojska želi v najkrajšem možnem času pridobiti 64 najnovejših ruskih glavnih bojnih tankov T-90 MS, ki jih sestavljajo za Rusko vojsko.

Indijsko obrambno ministrstvo je nakup ruskih tankov T-90MS že odobrilo, vendar pa je težava v dobavnem roku. Nad dobavami se pritožujejo tudi v Ruski vojski, Indija pa se želi z Rusijo dogovoriti, da bi njeno naročilo obravnavali prednostno in bi proizvajalec Uralvagonzavod pravkar sestavljene tanke dobavil Indijski vojski (namesto Ruski vojski). Tanki T-90MS naj bi okrepili okretnost Indijske vojske ob meji in s tem poslali močno opozorilo Pakistanu.

Tank T-90MS je najnovejša izvozna ruskega različica tanka T-90, ki so mu dodali še razpršni izstrelek z daljinsko detonacijo, kar zagotavlja učinkovitejše delovanje proti živi sili. Top D-81TM (2A46) kalibra 125 mm je po besedah analitikov izjemno učinkovit pri streljanju na daljavo zaradi specifičnih lastnosti cevi.

V Indijski vojski načrtujejo, da bi v obmejnih zveznih državah Pandžab in Rajasthan, starejše tanke T-72 nadomestili z novejšimi T-90MS. Po besedah indijskih vojaških generalov, naj bi imel tank T-90MS na teh območjih veliko prednost pred indijskimi tanki arjun – predvsem zaradi večje okretnosti in manjše teže na peščenih tleh ter v urbanih okoljih. Prav tako je indijski vojaški vrh pohvalil vojaško moč tanka T-90MS.

Podrobneje smo o indijskem zanimanju za nakup (in tudi licenčno izdelavo) tankov T-90MS poročali v članku Indija načrtuje nakup skoraj 500 tankov T-90MS.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki