Iran se zanima za nakup ruskih tankov T-90S

by Urednik

BODO PO S-300 PRI IRANSKI VOJSKI PRIŠLI NA VRSTO RUSKI TANKI T-90S?

Iran se zanima za nakup ruskih glavnih bojnih tankov T-90S, je v intervjuju z iranskimi mediji dejal poveljnik iranskih kopenskih sil general Ahmad-Reza Purdastan, ki upa na čimprejšnji podpis pogodbe.

“Naš odnos z Rusijo pri vojaški tehnologiji se je okrepil. Nakup ruskih tankov T-90S se je dvignila na dnevnem redu,” je dejal general Ahmad-Reza Purdastan na slovesnosti ob odprtju športnega tekmovanja pripadnikov iranske kopenske vojske v sredo 9. novembra 2015.

“Upamo, da ustrezne pogodbe bodo podpisane in bodo naši strokovnjaki odšli v Rusijo, da pridobijo izkušnje z upravljanjem te sodobne strojne opreme,” je zaključil general Purdastan.

Iranski vojaški strokovnjak Abouzar Bagheri za Bližnjega vzhoda je veliko zanimanje Iranske vojske za nove ruske tanke T-90S komentiral takole: “Teheran vidi nakup sodobnih tankov iz Rusije kot del potrebne okrepitve njihove obrambne industrije. Glede na grožnje, ki obstajajo v regiji, bo Iran zagotovo uporabil ves svoj vojaški potencial, da se zagotovi varnost naše in sosednjih držav.”

Glavni bojni tank T-90S

T-90S je izboljšana verzija glavnega bojnega tanka T-90, ki ima povečano ognjeno moč, mobilnost in zaščito. Razvili so ga po zahtevah držav v Aziji, največji kupec pa je Indija. Glavna oborožitev tanka T-90S gladkocevni top 2A46M 125 mm, stabiliziran v dveh oseh in opremljen s toplotno oblogo. Posodobljeni glavni bojni tanki T-90S so opremljeni z močnejšim dizelskim motorjem z neposrednim vbrizgom goriva in turbinskim polnilnikom (840/1130KM), ki omogoča, da doseže najvišjo hitrost nad 60 km/h na cesti in do 45 km/h po terenu.

Tankom T-90S je proizvajalec Uralvagonzavod prenovil tudi kupolo, skupaj s posodobljenim topom 125-mm, dodal nov sistem za nadzor ognja, navigacijo in komunikacijske sisteme ter daljinsko upravljan 7,62-mm mitraljez. Prav tako so povečali stopnjo zaščite z dodatnim eksplozivno reaktivnim oklepom.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki