Iraška vojska iz Rusije prejela prve tanke T-90S/SK

by Urednik

PRVI RUSKI TANKI T-90 ZA IRAŠKO VOJSKO

V Irak so 15. februarja 2018 z ladjo iz Rusije prispeli prvi glavni bojni tanki T-90S/SK, ki jih je Iraška vojska naročila v letu 2014, poročajo iraški mediji.

Kot je razvidno iz fotografij je Iraška vojska nove tanke T-90S/SK že s tovornjaki prepeljala v vojaške baze. Proizvajalec Uralvagonzavod je tanke, obarvane v iraške kamuflažne puščavske barve, natovoril na ladjo v ruskem pristaniščm Ust-Luga pri Leningradu.

Vrednost pogodbe za 73 tankov T-90S/SK ostaja skrivnost, se je pa Irak v letu 2017 določil za dodatno naročilo velike serije tankov T-90S, katerih skupna vrednost naj bi presegla milijardo dolarjev.

T-90S je izboljšana verzija glavnega bojnega tanka T-90, ki ima povečano ognjeno moč, mobilnost in zaščito. Razvili so ga po zahtevah držav v Aziji, največji kupec pa je Indija. Glavna oborožitev tanka T-90S je gladkocevni top 2A46M 125 mm, stabiliziran v dveh oseh in opremljen s toplotno oblogo. Posodobljeni glavni bojni tanki T-90S so opremljeni z močnejšim dizelskim motorjem z neposrednim vbrizgom goriva in turbinskim polnilnikom (840/1130KM), ki omogoča, da doseže najvišjo hitrost nad 60 km/h na cesti in do 45 km/h po terenu.

Tankom T-90S je proizvajalec Uralvagonzavod prenovil tudi kupolo, skupaj s posodobljenim topom 125-mm, dodal nov sistem za nadzor ognja, navigacijo in komunikacijske sisteme ter daljinsko upravljan 7,62-mm mitraljez. Prav tako so povečali stopnjo zaščite z dodatnim eksplozivno reaktivnim oklepom.

Pripravil: A. Knific, foto:

Povezani članki