Iraška vojska proti ISIS-u začela uporabljati sisteme TOS-1A

by Urednik

“Iraške upornike bo uničevalo žgoče sonce”

Pripadniki Iraške vojske so imeli trimesečno usposabljanje za uporabo ruskega večcevnega raketomet TOS-1A solntsepek (žgoče sonce), preizkus znanja pa so opravljali 13. oktobra 2014 na vadbišču v bližini Bagdada. V naslednjih dneh naj bi večcevne raketomete TOS-1A  že začeli uporabljati v spopadih s pripadniki sunitske militantne skupine Islamska država (ISIS).

Rusija in Irak sta že leta 2012 podpisala pogodbo za vojaško-tehnično sodelovanje v vrednosti 4,3 milijarde dolarjev. V okviru tega so Iračani že prejeli nekaj kosov protiletalskih raketnih sistemov pancir-S in igla-S, helikopterjev Mi-35 in Mi-28, artilerijskih sistemov, večcevnih raketometov TOS-1A ter streliva.  Iraška vojska je že dobila vsaj 12 helikopterjev Mi-35M in 6 Mi-28NE, kot tudi 5 večcevnih raketometov TOS-1 (na podvozju tanka T-72), ki so jih pokazali na vojaški paradi 1. oktobra 2014 ob 93. obletnici artilerijskih sil Iraške vojske v zahodnem predmestju iraške prestolnice Abu Ghraib.

General artilerijskih sil Iraške vojske Saad al-Aalyak je medijem pohvalil rusko orožje, rekoč, da se je “žgoče sonce” (blazing sun) izkazalo za “neverjetno uničevalno silo.” Sisteme TOS-1A nameravajo uporabiti predvsem za zaščito najbolj kritičnih objektov pred napadi pripadnikov Islamske države.

Večcevni samovozni raketni sistem (MLRS) TOS-1 so Rusi razvili sprva kot 30-cevni raketomet   (Ob.634 ali TOS-1m, kaliber 220 mm, doseg do 3000m) v osemdesetih letih na podvozju tanka T-72. TOS-1 s termobaričnimi izstrelki je bil zasnovan za uničevanje sovražnikovih utrdb in oklepnih vozil, kakor tudi za podporo pehoti. Prvi bojni test je potekal v letih 1988-1989 v dolini Panjshir v času sovjetske vojne v Afganistanu.

Sistem TOS-1 je bil prvič prikazan v javnosti leta 1999 v Omsku. V tem času so Rusi začeli razvijati tudi že novejšo različico imenovano TOS-1A (Ob.634B), ki ima 24 termobaričnih raket kalibra 220 mm z dosegom do 9000m in jih lahko izstreli v manj kot 15-ih sekundah.

Rusija je verjetno poleg sistemov TOS-1A Iraški vojski ponudila tudi par bataljonov samovoznih večcevnih raketnih sistemov BM-21 grad (Bojevaja Mašina-21  toča) kalibra 122 mm in samovozne havbice 2S19 MSTA-S kalibra 152 mm.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Iraška vojska med uporabo raketometov TOS-1A

SORODNE NOVICE:

Irak naročil nove ruske oborožitvene sisteme za milijardo USD

Irak je podpisal novo pogodbo z Rusijo za dobavo orožja in vojaške opreme v vrednosti približno ene milijarde dolarjev, med drugim tudi za raketne sisteme TOS-1A, BM-21 grad in havbice 2S19 MSTA-S.

VIDEO: Bojno streljanje tankov, havbic,… na RAE 2013

VIDEO: Bojno streljanje tankov, havbic,…
Ruski oborožitveni sejem v Nižnem Tagilu je ponudil bojno streljanje iz tankov, samovoznih havbic, taktičnih in raketnih artilerijskih sistemov…

Povezani članki