Italija namerava opustiti tanke C1 ariete…

by Urednik

… IN JIH ZAMENJATI Z NEMŠKIMI TANKI LEOPARD 2A7 ALI 2A8

Italija je v predhodnih pogajanjih za nakup nerazkritega števila novih proizvodnih tankov leopard 2A7 ali 2A8. Hkrati je ministrstvo za obrambo države že prej objavilo namero za nakup vsaj 125 novih glavnih bojnih tankov (MBT), da bi delno nadomestili tanke C1 ariete, ki so globoka predelava tanka leopard 2, proizvedeni v italijanskih obratih, ki tvorijo osnovo oklepne pesti države.

Kot so poročali v publikaciji Rivista Italiana Difesa, so stroški potencialne pogodbe za nakup leoparda 2A7/8 ocenjeni na 4-6 milijard evrov. Tanke bodo proizvajali v nemških obratih (ker je Italija izgubila svojo pristojnost za licenčno izdelavo tankov in se osredotočila izključno na popravilo in posodobitev teh oklepnikov). Hkrati v letu 2022 ni bil načrtovan nakup tankov leopard 2A7/8, temveč posodobitev 125 enot C1 ariete. Italijani so skupaj sestavili 200 tankov C1 ariete.

Pod novimi pogoji bo italijansko poveljstvo zavrnilo uporabo lastnih tankov. Trenutno ni jasno, kako jih bodo umaknili iz vojske – postopoma, ko bodo prišle zamenjave, ali po “ukrajinskem scenariju”, to je, da bodo pomemben del C1 ariete dobavili  oboroženim silam Ukrajina, nato pa bo Italijanska vojska na dobavo nemških tankov čakala več let.

Pripravil: B. Knific, foto: Wikipedia

Povezani članki