Izrael naročil več 100 kolesnih oklepnikov eitan 8×8

by Urednik

PRVI IZRAELSKI KOLESNI OKLEPNIK ZA ZAMENJAVO VEČ TISOČ GOSENIČARJEV M113

Izraelsko obrambno ministrstvo se je odločilo, da naroči nekaj sto kolesnih oklepnih vozil eitan 8×8, ki bodo po letu 2020 začenjala nadomeščati gosenične oklepnike pehote M113, katerih je v oborožitvi Izraelske vojske več kot 6.000.

Novico o naročilu novega oklepnika eitan 8×8, ki so ga skupaj razvila izraelska podjetja IAI, IMI in Rafael, je Izraelsko obrambno ministrstvo sporočilo minulo nedeljo (11. marec 2018) in napovedalo modernizacijo kopenskih sil, katere del bo tudi razvoj novega topa.

Eitan 8×8 sicer velja za prvo kolesno oklepno pehotno vozilo, ki ga bodo dobile Izraelske obrambne sile (IDF). Združuje tehnologije izraelskega glavnega bojnega tanka merkava in goseničnega transportnega oklepnika namer, vendar bodo stroški izdelave novega kolesnega vozila precej nižji.

Z novim kolesnim oklepnikom v IDF  ne bodo zamenjali goseničnih oklepnikov namer, s katerimi bodo lahko delovali skupaj na bojišču in omogočali hitrejše premeščanje enot (tudi po cestah). Eitan 8×8 je sicer slabše zaščiten – oklepljen kot namer, njegov adut pa je seveda večja hitrost. Pri zaščiti se Izraelci zanašajo predvsem na sistem aktivne zaščite trophy (za prestrezanje protioklepnih izstrelkov tipa RPG in ostalih protioklepnih  orožij). Izraelski vojaški strokovnjaki trdijo, da je eitan 8×8 najbolje zaščiteni kolesni oklepnik na svetu.

Večnamensko bojno vozilo eitan 8×8 bodo opremili z bojno postajo s topom in raketnim lanserjem (verjetno tudi  mitraljezom). Prevaža lahko 12 vojakov, tehta do 35 ton, poganja ga motor s 750 KM, ki omogoča vozilu na cesti hitrost do 90 km/h.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki