Izrael prodaja tanke merkava v Evropo

by Urednik

STARE MERKAVE TUDI V UKRAJINI?

Izrael se z dvema evropskima državama pogaja o dobavi odsluženih tankov merkava Mk.2 in merkava Mk.3, ugiba se, da gre za Poljsko in Ciper.

Tel Aviv se z dvema evropskima državama pogaja o dobavi tankov, o tem piše izraelski tisk s sklicevanjem na direktorja obrambnega izvoznega oddelka izraelskega obrambnega ministrstva Yaira Kolesa.

Izrael bo dvema evropskima državama, od katerih je ena »celinska«, dobavil več kot 200 tankov merkava Mk.2 in merkava Mk.3. Govorimo o opremi, ki je bila po prihodu novih modifikacij merkave že umaknjena iz uporabe. Vsi tanki, predvideni za morebitni posel, so skladiščeni, po začetku posebne vojaške operacije ruske vojske v Ukrajini pa so bili ponovno testirani in ugotovljeno je bilo, da so primerni za prodajo. V Tel Avivu so lani napovedali povpraševanje po tankih v Evropi zaradi vojne v Ukrajini.

Izraelsko obrambno ministrstvo poimensko ne navaja dveh držav, ki nameravata kupiti tanke Merkava, vendar nobena od obeh ni Ukrajina. Po besedah ​​Yaira Kolesa je izraelsko obrambno ministrstvo kategorično proti dobavi orožja Ukrajini, kljub večkratnim zahtevam Zelenskega in pritiskom ZDA.

Zna pa se zgoditi, trdijo nekateri analitiki, da bi Ciper lahko pri zamenjavi za sodobnejše zahodne tanke ponudil svoje »odslužene« tanke T-80 Ukrajini (skupaj jih imajo okoli 80).

Kot so pojasnili v izraelskem vojaškem ministrstvu, je za morebitno prodajo tankov merkava Mk.2 in merkava Mk.3 potrebno dovoljenje Washingtona, saj so nekateri deli v njih ameriške izdelave.

»(…) posel je tik pred dokončnim podpisom in bo predvidoma zaključen v treh mesecih,« pa navaja izraelski tisk s sklicevanjem na izjave neimenovanih uradnikov.

Izraelske obrambne sile imajo oz. naj bi imele v svoji oborožitvi okoli 600 tankov merkava Mk. 4, okoli 780 Mk.3, okoli 580 Mk.2 in 250 Mk.1 (zadnja dva modela že večinoma upokojena – v rezervi). Poleg Izraela tanke merkava uporabljajo še Filipini, ki so sploh prva država, ki so jim jih Izraelci prodali.

Pripravil: B. Knific, foto: Wikipedia

Povezani članki