James Mattis: ZDA bodo pomagale Hrvaški posodobiti njeno vojsko

by Urednik

AMERIŠKA PODPORA MODERNIZACIJI HRVAŠKE VOJSKE

Ameriški sekretar za obrambo James Mattis je med obiskom v Zagrebu dejal, da je Hrvaška “dokazana zaveznica” in obljubil stalno ameriško pomoč pri posodabljanje Hrvaške vojske. 

Matis, ki se je 12. julija 2018 sestal s hrvaškim premierom Andrejem Plenkovićem, je poudaril, da je vesel, da je spet v državi, “ki je dokazano zaveznik in ima upoštevanja vredno vojsko.” Matis je pohvalil odločitev hrvaške vlade o nakupu nove vojaške opreme, ob tem pa je obljubil, da bodo ZDA pomagale pri naslednjih korakih posodobljanja Hrvaške vojske, navaja poročilo hrvaške vlade.

Kot pa še dodaja poročilo hrvaške tiskovne agencije HINA, je Plenković izrazil zadovoljstvo nad “odličnimi in prijateljskimi odnosi med Hrvaško ter ZDA”.  Mattis je pripotoval v hrvaško prestolnico po vrhu zveze Nato v Bruslju, na katerem so “ZDA potrdile popolno zavezanost Severnoatlantskemu zavezništvu, kljub kritikam, da zavezniki predsednika Donalda Trumpa ne namenjajo dovolj denarja za skupno obrambo.”

ZDA so v preteklih letih že pomagale Hrvaški vojski, tudi z dvema odmevnejšima donacijama vojaške opreme – 212 oklepnikov MRAP (v letu 2014) in 16 bojnih helikopterjev Bell OH-58 kiowa warrior (2016).

Hrvaška vojska je od ZDA (uporabljali so jih na bližnjem vzhodu) prejel protiminsko zaščitena oklepna vozila (MRAP). Gre za 162 bojnih terenskih oklepnih vozil Oshkosh M-ATV 4×4, 30 oklepnikov Navistar maxxpro 4×4 za logistične naloge in 20 oklepnih sanitetnih vozil BAE RG-33 HAGA 6×6.

Hrvaška vojska si je pred leti lahko sama izbrala tudi (presežne) ameriške bojne helikopterje Bell OH-58 kiowa warrior (v skupni ocenjeni vrednosti okoli 252 milijonov USD). Izbrali so najnovejše helikopterje v različici D, izdelane med leti 2010 in 2012 ter z malo naletenimi urami.V ameriški uporabi so bili med letoma 2012 in 2015, opremljeni pa s standardnim naborom orožja, optično-elektronskimi sistemi, opremo za komunikacijo in navigacijo.

Pripravil: B. Knific, foto: Airliners

 

Povezani članki