Japonska bo naročila dodatne kolesne tanke type 16 8×8

by Urednik

NOVI OKLEPNIKI ZA JAPONSKE ENOTE ZA HITRO ODZIVANJE

Japonsko obrambno ministrstvo bo kupila dodatne oklepnike – kolesne tanke type 16 (tip 16) 8×8, znane tudi kot japonski uničevalci  – lovci tankov 21. stoletja, ki jih imajo v svoji oborožitvi že približno 70 od skupaj 100 naročenih.

Dodaten nakup mobilnih bojnih vozil type 16 so razkrili v novem dokumentu Obrambni programi in proračun Japonske, ki so ga objavili pred dnevi. Japonsko obrambno ministrstvo načrtuje nakup dodatnih kolesnih tankov type 16 8×8, z njimi pa bodo okrepili zmogljivosti enot za hitro odzivanje.

Kopenske enote Japonskih samoobrambnih sil zahtevajo dodatnih 33 oklepnikov type 16 v skladu s proračunskimi dokumenti, zanje pa naj bi namenili okoli 2,2 milijarde ameriških dolarjev.

Type-16 je sodobno japonsko bojno vozilo, namenjeno obrambnim nalogam in taktični izvidnici. Omogoča hitro premestitev, saj se ga lahko transportira tako z letali kot pomorskimi plovili. Glavna vloga tega vozila je zagotoviti neposredno ognjeno podporo pehotnim enotam. Uničuje lahko sovražna oklepna vozila, zgradbe in utrdbe.

Kolesni tank type 16 je oborožen s 105 mm topom, ki je združljiv s strelivom po NATO standardu, razvili so ga namreč znamenitega britanskega topa L7, uporabljenega pri tankih centurion in leopard I. Poleg topa je v oborožitvi še sovprežno nameščen 7,62 mm mitraljez in mitraljez M2 kalibra .50 na stolpu za protiletalsko obrambo.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

 

Povezani članki