Jordanska predelava tanka tarik v oklepno vozilo MAP

by Urednik

JORDANSKA VOJSKA BO V LETU 2014 TESTIRALA 4 PEHOTNA OKLEPNA VOZILA MAP

Jordanska vojska namerava kupiti štiri težke oklepnike MAP II (Multi-purpose Armoured Platform – večnamenska oklepna platforma) in jih testirati v letošnjem letu.

Težke oklepnike MAP, ki bodo lahko služili tako kot pehotna oklepna vozila, kot tudi platforma za namestitev dodatne oborožitve, je razvil jordanski Dizajnerski in raziskovalni inštitut kralja Abdulaha II. (KADDB – King Abdullah II Design and Development Bureau). Šasijo oklepnika in pogonski sklop so vzeli od jordanskega tanka tarik (tariq), ki je posodobljena različica britanskega tanka centurion. Jordanska vojska je v 80-ih letih dobila skoraj 300 posodobljenih tankov tarik, ki jih imajo sedaj v rezervi, nekatere od njih pa bodo predelali v oklepnike MAP.

KADDB je tako z nizkim investicijskim stroški preoblikoval nekdanji glavni bojni tank Jordanske vojske v oklepno transportno vozilo z dodatnim oklepom. “Tanku tarik smo odstranili kupolo, zgoraj ga razširili za 45 cm, dodali zadnja vrata in dodatni oklep, tako da je vozilo bolj trpežno kot M113,” pravi Shadi Majali, predsednik uprave KADDB.

Jordansko oklepno pehotno vozilo MAP II

Jordanski inženirji so pri oblikovanju oklepnega vozila MAP nedvomno dobili navdih v Izraelu, ki je prav tako predelal svoje tanke v težka oklepna vozila achzarit (1988 – iz tanka T-54/55) in namer (2008), ki je zgrajen na podvozju najsodobnejšega izraelskega tanka merkava IV.

Osnovno oborožitev MAP-a sestavlja daljinsko vodena postaja z mitraljezom 12,7 mm, mitraljezem 7,62 mm in protitankovskimi raketami.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki