Katere oborožitvene sisteme uporabljajo pro-ruski separatisti

by Urednik

PREGLED (TEŽKE) OBOROŽITVE PRO-RUSKIH SEPARATISTOV IN UKRAJINSKE VOJSKE

Ob začetku spopadov z ukrajinskimi oboroženimi silami pred slabim letom dni so pro-ruski separatisti uporabljali kalašnikovke in molotovke, danes pa imajo v svoji oborožitvi tudi sodobne oborožitvene sisteme. Večino tega orožja so zasegli Ukrajinski vojski, nekaj pa je domnevno prišlo čez rusko mejo, kar ukrajinske oblasti na glas obtožujejo Rusijo.

Prav zaradi razlikovanja med sovražnimi in prijateljskimi sistemi, ki so v tem spoapdi večinoma istih tipov oz. kar iz iste proizvodne linije in enako obarvani, si je Ukrajinska vojska v izogib prijateljskega ognja omislila, da svoja vojaška vozila dodatno označi z dvema belima črtama, poleg ukrajinske zastave, ki vihra skoraj nad vsakim vozilom.

Med temi oborožitvenimi sistemi je tudi veliko tako imenovane težke oborožitve, za katero sta se sprti strani tekom drugih mirovnih pogajanj v Minsku (11.-12. februarja 2015) dogovorili, da jih umakneta z bojišča na vzhodu Ukrajine do konca februarja 2015.

Oklepna vozila pro-ruskih separatistov

Pro-ruski separatisti uporabljajo številna bojna pehotna vozila sovjetskega izvora, ki so jih zasegli Ukrajinski vojski. Tako imajo v svoji oborožitvi neznano število ukrajinskih vojaških kolesnih oklepih vozil BTR-70 (zaseženih več deset), BTR-80 (zaseženih več kot 100), BTR-4, kot tudi oklepne goseničarje BMP-1, BMP-2, MT-LB, BRDM-2, BTR-D, BMD-1, BMD-2,…

Separatisti se v samooklicanih Ljudskih republikah Doneck in Lugansk spopadajo tudi z glavnimi bojnimi tanki T-64, več deset naj bi jih zasegli Ukrajinski vojski, nekaj pa naj bi jih prišlo tudi čez mejo iz Rusije, ki je sicer te tanke že pred leti upokojila in jih verjetno skladišči. (Ukrajinska vojska blizu Donecka zasegla “ruski” tank T-64)

V spopadih pa so se pojavili tudi tanki T-72, ki jih je Ukrajinska vojska skladiščila zaradi pomanjkanja (ruskih) rezervnih delov, vendar so jih za potrebe vojne na vzhodu države vzeli iz skladišč in popravili. Do nekaj tankov T-72 so tako prišli tudi pro-ruski separatisti.

Prenosni raketni sistemi

Tako pro-ruski separatisti, kot ukrajinske oborožene sile uporabljajo prenosne raketne sisteme – protiletalske in protioklepne. Separatisti so v juniju začeli uspešno uporabljati prenosne protiletalske prenosne raketne sistema (MANPADS), vse do sedaj pa so z njimi sestrelili oz. na tleh uničili okoli 20 letal in helikopterjev Ukrajinskih letalskih sil. Med njimi je bilo tudi vojaško transportno letalo Iljušin Il-76 nad Luganskom, ko je umrlo vseh 49 članov posadke in vojakov na krovu. (Katere ukrajinske letalnike so sestrelili pro-ruski separatisti)

Večcevni raketometi BM-21 grad in BM-30 smerch

BM-21 je bil razvit v času Sovjetske zveze,  ki lahko izstreli nevodljive rakete kar 20-45 kilometrov, odvisno od tipa uporabljenih raket. V uporabi so tako v  Ukrajinski kot Ruski vojski, domneva pa se, da je prav slednja dobavila te sisteme pro-ruskim separatistom. Prvi znan napad s sistemom BM-21 v vzhodni Ukrajini so sprožili prav slednji  11. julija 2014, ko so napadli mejni prehod v Zelenopillya v regiji Lugansk, umrlo pa je 23 vojakov, ranjenih pa je bilo še okoli 100.

Obe sprti strani pa uporabljata tudi večcevne raketomete BM-30 oz. 9A52-2 smerch, ukrajinski viri pa pravijo da pro-ruski uporabljajo tudi najnovejšo različico tega sistema 9A52-4 tornado, ki jo je Ruska vojska sprejela v oborožitev leta 2010.

Ukrajinske oblasti so trdile, da so separatisti sistem tornado uporabili že 13. junija 2014 v napadu na Zelenopillyo ob ruski meji, ko je umrlo 19 ukrajinskih vojakov.

Protiletalski raketni sistem 9K37 buk

Ukrajinska varnostna služba (SBU) je 18. julija 2014 objavila videoposnetek, v katerem domnevni separatisti razpravljajo o prejemu protiletalskega raketnega sistema 9K37 buk iz Rusije, skupaj s posadko. Prav s tem sistemom, vsaj okoli 60 takih sistemov ima v oborožitvi Ukrajinska vojska, naj bi pro-ruski separatisti 17. julija 2014 sestrelili  malezijsko potniško letalo Boeing 777, trdi ukrajinska stran. Vendar pa je potek dogodkov še vedno neznan širši javnosti, saj se domneva, da bi lahko letalo sestrelili tudi Ukrajinci oz. ukrajinsko vojaško letalo. (Ukrajinski vojak trdi, da so Ukrajinci sestrelili malezijsko letalo MH17)

Že 29. Junija 2014 pa je ruska uradna tiskovna agencija ITAR-TASS poročala, da imajo separatisti protiletalski sistem buk, vendar ob tem niso navedli, ali so ga zasegli Ukrajinski vojski ali so ga dobili iz Rusije.

Artilerijski sistemi

Tako Ukrajinska vojska kot pro-ruski separatisti imajo v svoji oborožitvi tudi sovjetske samovozne havbice 2S1 gvozdika (122mm) in 2S9 nona (120mm). Separatisti so poleg teh zasegli tudi številne topove D-30 (122mm) in D-20, kot tudi 2A36 in 2A65 (152mm).

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki