“Kdo varuje ruskega predsednika Vladimirja Putina?”

by Urednik

MENJAVA DOLGOLETNEGA VODJE RUSKE ZVEZNE VARNOSTNE SLUŽBE FSO

V Rusiji so postavili novega vodjo Zvezne varnostne službe (FSO), ki je odgovoren tudi za življenje ruskega predsednika, čeravno to ni edino, s čemer se ukvarja ta služba, poroča Ruska Rec. Kaj vse je dovoljeno tej najbolj tajni specialni službi v Rusiji in s čem razpolaga?

Ruska Zvezna služba za varnost – FSO – je močna organizacija s širokim spektrom delovanja in je izredno zaprta in težko je med ruskimi oboroženimi ter varnostnimi strukturami najti katero, ki bi bila bolj ovita v tančico skrivnosti. Tako se o njeni dejavnosti lahko bolj ali manj samo predpostavlja (sklepa), saj podatki o njenih operacijah niso dostopni.

Rusko Zvezno varnostno službo je 16 let vodil armadni general (čin lahko enačimo z generalpolkovniškim) Jevgenij Murov, »stari soborec« Putina. Prav tako kot ruski predsednik tudi Murov izhaja iz oboroženih struktur St. Petersburga. Zadnje dni maja (26.4.2016) je Putin na tej dolžnosti zamenjal Murova in na njegovo mesto imenoval njegovega dosedanjega namestnika, Moskovčana Dmitrya Kochneva. To zamenjavo je moč pojasniti z dejstvom, da je Murov že v letih, v katerih zakonsko ne more več delati v javni službi. Novembra lani je namreč napolnil 70 let in mediji so že pred časom pisali o njegovi neizbežni zamenjavi. Na dolžnost vodje Zvezne službe za varnost (zaščito) je bil Murov postavljen samo 11 dni po Putinovem prihodu na čelo države. Pravijo, da je bil vse od tedaj na istem položaju in na njem tudi dočakal častno upokojitev.

O nasledniku ni znanega skorajda nič, Kochnev je človek brez »biografije«, na kremeljskih spletnih straneh o njem ni ne duha ne sluha. Ve se zgolj, da je od konca leta 2015 vodil službo varnosti predsednika države (del FSO), njegova žena pa je leta 2015 – po deklaraciji o dohodkih – zaslužila 58,1 milijona rubljev (približno 830.000 dolarjev). To je več od zaslužka vseh ostalih uslužbencev tega resorja. Kljub veliki zaprtosti pa je o strukturi, na čelo katere prihaja Kochnev, znanih nekaj podatkov.

Vodja ruske varnostne službe FSO ima svoje korenine v eni od uprav KGB (Komite državne varnosti) – državnega varnostnega organa iz sovjetskega obdobja z izjemno širokimi pooblastili. Omenjena uprava je bila odgovorna za varnost ljudi iz državnega vodstva, zdaj pa podobno nalogo opravljajo uslužbenci FSO. Največ je znanega o njihovi obveznosti, da varujejo  prvo osebo (»no.1«) v državi. Že 15 let se govori, da za najbolj tvegane predsednikove podvige (kot je bilo na primer potapljanje z batiskafom na dno Bajkalskega jezera ali pilotiranje lovskega letala suhoj) uslužbenci FSO uporabljajo predsednikovega – Putinovega – dvojnika.

Uslužbenci FSO so oblečeni v črne obleke in v ušesih nosijo slušalke, včasih pa so v povsem običajnih oblačilih pomešani med ljudi.  V tej službi delajo najbolj zaupljivi, toda tudi te včasih premami in posnamejo selfi ter ga objavijo na družbenem omrežju. Ruski novinarji tako trdijo, da so pogosto našli tovrstne posnetke, menda pa celo osebno sporočilo nekemu varnostniku iz vrst FSO. Ruska Zvezna varnostna služba pa ne varuje zgolj predsednika, pač pa tudi sodnike, uradne osebnosti, prav tako pa tudi objekte državne administracije kot sta Kremelj in državna duma.

Pod vodstvom generala Murova si je Zvezna varnostna služba na vso moč prizadevala, da pridobi nova pooblastila in status glavne specialne službe v Rusiji. Največji tekmec ji je bila pri tem zvezna varnostna služba FSB, kot pa kaže, je zmagovalka postala FSO.

FSO – nadzor nad milijardami

Po letu 2000 je FSO sodelovala tudi v ostri konfrontaciji oboroženih struktur iz najožjega kroga ruskega predsednika. Skrit boj se je nanašal na »bližino« s predsednikom države (»no. 1«), pa tudi za nadzor denarnih tokov, lastnine in resursov. Konflikt je leta 2007 prešel v odprto fazo in tedaj se je o spopadu med »specialnima službama« govorilo v najbolj znanih in vplivnih ruskih medijih, pa tudi med šefi specialnih služb. FSO se je spopadel s FSB (čeprav tedaj FSO iz spopada še ni prišel kot zmagovalec), pa tudi z administracijo predsednika. V tem spopadu pa so zmagali »Putinovi varuhi«. Bitka se je vodila okoli državne lastnine. Predsednikova administracija je namreč imela v lasti sanatorije, gradbena in prometna podjetja ter organizacije, kombinate za zagotavljanje hrane za zvezno oblast, pa tudi državne nepremičnine v tujini ter številne razvojne projekte. Kot navaja Ruska Rec, na enotnem državnem spisku niti ena predsedniška rezidenca ni več v lasti administracije predsednika, pač pa je registrirana na Rusko Federacijo ali na FSO. Med stalnimi »aktivami« Zvezne službe za varnost FSO je tudi hčerinska družba »Ateks«, ustanovljena leta 2003 po odločitvi predstojnika Evgeniya Murova. Družba je bila odgovorna za gradnjo objektov zveznega pomena, vodila je državni proračun in določala, s kom bodo podpisane državne pogodbe, razpisovala pa je tudi natečaje, vredne milijarde rubljev (na primer razpis za restavracijo znotraj zidov Kremlja, Leninovega mavzoleja ali Konservatorija P.I. Čajkovski).

Sociološke raziskave za ruskega predsednika

FSO je skorajda vsemogočna služba, njeni uslužbenci imajo pravico do izvajanja operativnih preiskav, prisluškovanja razgovorom, odpiranje pisem, aretacij državljanov, preiskave stanovanj in konfiskacije avtomobilov. Uslužbenci FSO pa seveda odgovarjajo tudi za objekte državne administracije in seveda tudi ceste, vzdolž katerih so ti objekti postavljeni. Pod njihovim nadzorom je vsaka dvanajsta ulica v Moskvi, o vseh pa, ki živijo v teh ulicah, vodijo dosje. FSO se ukvarja tudi s sociološkimi raziskavami, povezanimi s prebivalstvom. Te raziskave so – jasno – »zaprtega tipa«. Podatke zbirajo za vodstvo države in prav nanje naj bi se opirali tako predsednik kot Svet za varnost Rusije ter vlada ter na osnovi teh podatkov sprejemali odločitve. Proučujejo popularnost strankarskih vodij in opozicije, izvaja se monitoring socialno-ekonomskega položaja v regijah. Če je kateri od guvernerjev dal ostavko zaradi nezaupanja oblasti, je bil v to verjetno vmešan tudi FSO.

Ena od najnovejših razširitev pooblastil te službe je tudi ustvarjanje in razvoj ruskega segmenta spletnega omrežja za državne uslužbence. Zdaj je FSO odgovoren tudi za zaščitene in šifrirane kanale zvez.

Pripravil: B. Knific, vir: Ruska Rec, foto: Ruska Rec, Military Forum

Povezani članki