Kitajska dobila prvi bataljon raketnega sistema S-400

by Urednik

PRVA DOBAVA RUSKIH RAKETNIH SISTEMOV S-400 NA TUJE

V prvih dneh aprila 2018 naj bi na Kitajsko prispeli iz Rusije dve ladji, natovorjeni s prvimi raketnimi sistemi zračne obrambe S-400 triumf, medtem ko bo manjkajoča oprema protiletalskih sistemov s tretje ladje, ki se je med prevozom poškodovala, dobavljena poleti, poroča TASS.

Tri ladje s prvo pošiljko (prvi bataljon od skupno šestih) naročenih raketnih sistemov S-400 so iz pristanišča Ust-Lug izplule sredi januarja. Na poti se je del tovora na eni izmed ladij poškodoval, zato se je ladja vrnila v Rusijo, manjkajočo opremo pa bodo dostavili v poletnih mesecih. Na Kitajsko je tako prispelo večino tovora:  poveljniška postaja, radar, lanserji,…

Kitajska in Rusija sta že novembra 2014 podpisali pogodbo o nakupu 6 bataljonov (v vsakem so po štiri baterije) raket zemlja-zrak S-400 v vrednosti več kot 3 milijarde dolarjev, nato pa je novembra 2017 ruski predsedniški svetovalec za vojaško-tehnično sodelovanje Vladimir Kozhin tudi uradno (javno) potrdil podpis pogodbe. Kitajska je postala prvi tuji kupec protiletalskih sistemov S-400. Junija 2016 je predsednik uprave Rostec Sergey Chemezov poročal, da bo Kitajska vojska prejela prve raketne sisteme v letu 2018.

Pripravil: A. Knific, foto:YouTube

 

Povezani članki