Lahko izvidniško oklepno vozilo Otokar cobra 4×4

by Urednik

SLOVENSKA VOJSKA IMA V SVOJI OBOROŽITVI 10 OKLEPNIH VOZIL OTOKAR COBRA 4X4

Cobra 4×4 je lahki oklepni transporter, ki so ga razvili, oblikovali in izdelali v turškem podjetju Otokar s sedežem v Carigradu. Turško podjetje v zasebni lasti je do sedaj prodalo že več kot 25.000 oklepnih vozil v skoraj 30 državah. 

Vodilni turški proizvajalec oklepnih vozil Otokar se je jeseni 2012 prvič odločil, da bo selil del proizvodnje v tujino – zgradil je proizvodno linijo v Kazahstanu za lahka oklepna vozila cobra 4×4. To je nadaljevanje dogovora o prodaji vozil cobra 4×4 Kazahstanski vojski, potem ko je Otokar maja 2012 zmagal na razpisu. V skladu z dogovorom je podjetje Otokar ustanovilo skupno podjetje s podjetjem Kazakhstan Engineering za izdelavo oklepnih vozil cobra 4×4. Lahka oklepna izvidniška vozila Otokar cobra 4×4 uporabljajo številne države po celem svetu, med njimi tudi Slovenija.

Slovenska vojska je za potrebe 18. bataljon za jedrsko, radiološko, kemično in biološko obrambo (JRKBO) in deluje v sestavi 72. brigade SV, konec leta 2008 prevzela 10 lahkih izvidniških vozil LIV kobra 4×4.

Lahko oklepno izvidniško vozilo Otokar cobra 4×4 tehta 6,2 tone, v dolžino meri 5,2 m, v širino 2,2 m in višino 2,1 m. Doseže lahko hitrost 115 km/h, s polnim rezervoarjem pa prevozi do 750 km. V vozilu je prostor za voznika in 8 vojakov. Oklep ščiti vozilo pred improviziranimi eksplozivnimi napravami in izstrelki manjšega kalibra, kot tudi delci min, bomb, in granat do kalibra 155 mm, podvozje pa je oblikovano v obliki črke V. Turki so dodali še poseben oklep v notranjosti vozila ki dodatno ščiti posadko, ki ima v oklepniku ustrezne razmere za varno delo v zaščiteni atmosferi (nadtlak, nadzor kakovosti vstopnega zraka, temperatura). Izvidniška oklepna vozila cobra 4×4 med uporabo si lahko ogledate tudi v spodnjem videoposnetku.

Slovenska vojska uporablja  izvidniška oklepna vozila Otokar cobra 4×4 v različici za jedrsko, radiološko, kemično in biološko obrambo (JRKBO), namenjena pa so odkrivanju in prepoznavanju kemičnih bojnih strupov v neposredni bližini vozila in na daljavo (5 km), kot tudi za nadzor nad radiološko in biološko kontaminacijo v neposredni bližini vozila.

Vozilo vsebuje sistem za vzorčenje (zemlje, vode,…) in sistem za označevanje kontaminiranega zemljišča. Ob tem sistemi vozilu omogočajo tudi opozarjanje posadke v primeru, ko je vanjo namerjen laser, in upravljanje oborožitve na vozilu iz notranjosti vozila. Cobra 4×4 je amfibijsko vozilo, ki je zmožno premagovati vodne ovire, ne glede na njihovo globino.

Lahka izvidniška oklepna vozila Otokar cobra 4×4 Slovenske vojske so opremljena z oborožitveno postajo s puškomitraljezom 7,62 mm FN MAG, ki jo upravlja operater iz notranjosti vozila s pomočjo kamer. Vozilo je opremljeno tudi z metalci dimnih granat.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

 

oklep-na-slovenskem

VIDEO: Predstavitev zmožnosti vozila cobra 4×4

Povezani članki