Latvija in Estonija nameravata skupaj kupiti sisteme zračne obrambe

by Urednik

GLAVNO VODILO JE “ZAŠČITA PRED RUSIJO”

Baltski narodi se na splošno ne morejo zanesti na sisteme zračne obrambe drugih držav, zato razmišljajo o možnosti nakupa lastnih protiletalskih sistemov. Prvi sta to sporočili Latvija in Estonija, ustrezno sporočilo je objavljeno na spletni strani latvijskega ministrstva za obrambo.

Kot je povedal vodja latvijskega vojaškega ministrstva Artis Pabriks, je bila odločitev o nakupu sistemov zračne obrambe sprejeta, kot pravijo, v klubskem pogovoru – protokol o nameri med Latvijo in Estonijo pa sta podpisali 30. junija na vrhu Nata v Madridu.  Zaenkrat še niso poročali o podrobnostih, katere zračnoobrambne sisteme nameravajo Balti kupiti, prav tako o tem ni podrobnejših podatkov. Čeprav je to vse na ravni namer, je možno, da bo v nakup želela investirati tudi Litva.

Po navedbah latvijskega obrambnega ministrstva so v baltskih državah že dolgo načrtovali oblikovanje enotnega obrambnega sistema, ki vključuje tudi zračnoobrambe sisteme. Vse to naj bi Latviji, Litvi in ​​Estoniji pomagalo pri “odvračanju ruske agresije”. Verjeten nakup sistemov zračne obrambe naj bi bil “reakcija na rusko invazijo na Ukrajino”. Nabavo bo v imenu obeh držav vodila Estonija.

»Ruska agresija« v Ukrajini jasno kaže na potrebo po sistemih zračne obrambe (…), pismo o nameri bo podlaga za sklenitev pogodbe o skupni nabavi. V prihodnje bi lahko pri nakupu sistemov zračne obrambe sodelovali še drugi zavezniki,« je izjavil Pabriks.

Odločitev o tem, katere sisteme zračne obrambe bosta kupili Estonija in Latvija, naj bi sprejeli konec julija. Vendar pa obstajajo informacije, da bi lahko izbira padla na norveške sisteme zračne obrambe NASAMS, ki jih bo Ukrajina kmalu prejela. Popolnoma enaki kompleksi so zdaj nameščeni v Latviji, prej pa jih je kupila Litva. Ob tem so v Talinu pred tem izjavili, da razmišljajo o možnosti nakupa ameriških protiletalskih sistemov patriot.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki