Latvija kupuje ameriške prenosne raketne sisteme FIM-92 stinger

by Urednik

“BALTSKE DRŽAVE KREPIJO OBRAMBO PRED RUSKO VOJAŠKO GROŽNJO”

Latvija bo od ZDA kupila prenosne protiletalske raketne sisteme (MANPADS) FIM-92 stinger, je konec julija 2015 napovedal poveljnik Latvijske vojske Raimonds Graube. Latvija se je za nakup  raket zemlja-zrak odločila predvsem zaradi naraščajočih napetosti na vzhodu Evrope in zaskrbljenosti nad rusko vojaško grožnjo, ki vlada v baltskih državah po začetku ukrajinske krize.

Graube je dejal, da so se odločili za ameriške prenosne protiletalske sisteme  FIM-92 stinger, ni pa še znana količina in strošek nakupa. Latvija, ki je članica EU in zveze NATO, se bo o količini odločila v oktobru 2015, ko bodo sprejemali (tudi obrambni) proračun za naslednje leto.

 Poveljnik Latvijske vojske je dodal, da bodo protiletalske sisteme stinger verjetno dodelili enotam v vojaški bazi Adazi v bližini prestolnice Riga. Le ta bo kmalu začela gostiti tudi Ameriško vojsko skupaj s težko oklepno oborožitvijo (tanki in oklepnimi vozili), kot del krepitve obrambe baltskih držav, ki je bila napovedana letos poleti.

FIM-92 stinger je ameriški prenosni  izstrelek zemlja-zrak za obrambo pred nizko letečimi letali in helikopterji, mogoče pa ga je namestiti tudi na oklepna vozila ali helikopterje. Ameriška vojska je prenosni protiletalski sistem stinger začela uporabljati leta 1981, ko je zamenjal FIM-43 redeye.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki