Latvija po 15 letih ponovno uvajajo vojaško obveznost

by Urednik

V LATVIJI BODO PONOVNO UVEDLI NABORNIŠTVO

Iz Latvije, ki je nedavno porušila spomenik sovjetskim osvoboditeljem Rige pred nacističnimi zavojevalci, prihajajo informacije o obnovitvi naborniške prakse. 

Pomembno je omeniti, da je latvijsko vodstvo v zadnjih letih nenehno izjavljalo, da je “naborniški sistem služenja v vojski preživel svojo uporabnost in ga zato ni mogoče uporabljati, saj je relikt preteklosti.” Leta 2007 je bil nabor na služenje vojaškega roka v Latviji ukinjen, po 15 letih pa se uradna Riga odločila vrniti “v preteklost”.

Tako bodo Latvijci – moški, stari od 18 do 27 let, znova vpoklicani v latvijsko vojsko. Hkrati nameravajo latvijski uradniki sčasoma pritegniti k služenju vojaškega roka tudi žensko populacijo.  Vpoklic žensk načrtujejo z letom 2028 na prostovoljni osnovi.

Prvi vpoklic moške populacije na služenje vojaškega roka v Latviji naj bi izvedli v začetku leta 2023,  zajel pa bo približno 1000 nabornikov. Hkrati je znano, da bo z vsakim naslednjim letom naraščala “kvota” nabornikov v latvijski vojski. Tako naj bi do leta 2025–2026 vpoklicali vsaj 10.000 Latvijcev. Latvija ima sicer po zadnjem štetju nekaj manj kot 2 milijona prebivalcev.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki