Leopard 2 s še ostrejšimi zobmi – nadgradnja ATD

by Urednik

NEMCI PREDSTAVILI NOVO NADGRADNJO TANKA LEOPARD 2

Rheinmetall je na nedavni londonski orožarski sejem DSEI pripeljal glavni bojni tank leopard 2 z najnovejšim nadgradnim – posodobitvenim paketom. Sprva so ga označevali kot MBT Revolution, zdaj pa je dobil naziv demonstrator napredne tehnologije (ATD).

Leopard 2 ATD tako združuje Rheinmetallove bogate izkušnje s področja tankovske (oklepne)  tehnologije, posebej ognjene moči (top, strelivo in nadzor ognja), ter trdoživosti.

Tank leopard 2 ATD, ki so ga prikazali na DSEI, odlikuje vrsta izboljšav, vključno z dodatno oklepno zaščito, aktivno zaščito (t.i. ”hard kill” defensive system), z električnimi lanserji dimnih granat, povsem električnim upravljanjem topa in kamerami za zaznavanje trenutne nevarnosti…

Opremili so ga tudi z najnovejšim Rheinmetallovim dosežkom – daljinsko upravljano oborožitveno postajo – RWC, ki je integrirana v poveljnikov opazovalno namerilni dnevno/nočni sistem, v sklopu katerega sta toplotna kamera in laserski daljinomer, kar omogoča ”lov” na tanke in njihovo uničevanje.

Rheinmetallov leopard 2 ATD je zadržal gladkcevni top 120 mm L44, ki ga lahko zamenjajo tudi z večkalibrskim topom 120 mm L55, s katerim je mogoče izstreljevati tudi strelivo z daljšim dosegom – opremljeno s stabilizacijskimi krilci.

Pri Rheinmetallu so tudi sporočili, da so zaključili dobavo nadgrajenih tankov leopard 2 in pehotnih bojnih vozil marder 1A3 Indoneziji, zdaj pa izvajajo program nadgradnje poljskih leopardov 2, v katerem sodeluje  tudi poljska oborožitvena industrija.

Prav tako je nemški Rheinmetall eden dveh pogodbenih partnerjev v prenovi – posodobitvi britanskega tanka challenger 2 v okviru programa LEP – life extension programme. Drugi pogodbenik je britanski BAE Systems. Projekt naj bi sklenili do konca prihodnjega leta, v načrtu pa je nadgradnja 227 challengerjev 2, od katerih jih bodo po 58 v vsakem od treh polkov, preostali pa bodo namenjeni usposabljanju in urjenju. Ker pa naj bi po zadnjih spremembah pehota Britanske vojske obdržala samo še dva oklepna polka, bodo morda število tankov v projektu nadgradnje zmanjšali. Britanskim challengerjem bodo zamenjali zastarelo opremo in sisteme – elektroniko in elektro-optiko, obdržali bodo top 120 mm L30 z ožlebljeno cevjo, čeprav ni slednjo lahko zamenjali tudi z gladkocevno, kar bi omogočalo izstreljevanje najnovejše generacije Rheinmetallovih tankovskih izstrelkov. Rheinmetall bo nekaj lastnih tehnologij s tanka ATD, katerih razvoj je financiral samostojno, vgradil tudi v britanske challenegerje 2 LEP (life extension programme).

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

 

Povezani članki