Litva bo naročila dodatne oklepnike vilkas (boxer 8×8)

by Urednik

VOJSKA LITVE BO IMELA VEČM KOT 200 OKLEPNIKOV BOXER

Obrambno ministrstvo Litve je sporočilo, da je vstopilo v naslednjo fazo pogajanj za nakup dodatnih 120 bojnih vozil pehote vilkas (IFV), ki velja za litovsko različico oklepnika boxer 8×8.

»Priprave na pogajanja so se začele v začetku letošnjega leta in danes se lahko pogovarjamo o konkretnih zneskih, vrednostih in rokih morebitnega naročila. To je racionalna odločitev in učinkovita z vidika obrambnega proračuna, da nadaljujemo z isto platformo bojnih vozil pehote,« je dejal predstavnik obrambnega ministrstva Vilius Semešek in dodal, da je bila odločitev sprejeta tudi ob upoštevanju izkušenj iz spopadov iz Ukrajine.

Vlada Litve naj bi tako že letos poleti podpisala pogodbo o nakupu in svojim oboroženim zagotovila dodatnih 120 osemkolesnikov, ki se bodo pridružili 88 vozilom vilkas, naročenim avgusta 2016 po pogodbi v vrednosti 386 milijonov evrov. Prve oklepnike boxer je vojska Litve začela dobivati v letu 2019. Novonaročene oklepnike bi lahko začeli dobavljati že konec leta 2023 ali v začetku leta 2024, če bi bila dokončna pogodba podpisana to poletje.

Litovski oklepniki vilkas 8×8 so opremljeni z oborožitvenimi kupolami izraelske proizvodnje, ameriškimi 30 mm topovi MK-44S in izraelskimi protioklepnimi raketami spike LR ter z drugo specializirano opremo in elektronskimi sistemi. Nova serija vozil naj bi bila oborožena s topovi kalibra 30 mm ali mitraljezi kalibra 12,7 mm. Gre za oklepnike, za kakršne je nedavno podpisal memorandum o dobavi minister odhajajoče slovenske vlade Tonin, Litva pa je bila med prvimi  kupci teh oklepnikov in je sodelovala pri razvoju ter konfiguriranju vozila.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

Povezani članki