Madžarska dobila prvih deset oklepnih vozil gidran 4×4

by Urednik

NA MADŽARSKEM BODO SESTAVLJALI TURŠKE TAKTIČNE OKLEPNIKE

Madžarska vojska je od turškega proizvajalca Nurol Makina prejela prvih 10 taktičnih oklepnih kolesnikov gidran 4×4, napredno različico vozila ejder yalcin, razkrivajo na FB profilu Magyar Honvédség Referenciafotók (Referenčne fotografije Madžarske vojske).

Madžarska načrtuje svojo vojsko opremiti s 300 kolesnimi taktičnimi oklepnimi bojnimi vozili gidran 4×4, ki jih bodo proizvajali (tudi) na Madžarskem. Leta 2018 je Madžarska objavila razpis za nakup novega oklepnega vozila 4×4 za potrebe Madžarske vojske, zmagal pa je turški oklepnik. Prvo serijo desetih vozil so izdelali v proizvodnih obratih turškega podjetja Nurol Makina. Gre za nadgrajeno različico vozila ejder yalcin, ki so jo konfigurirali v skladu z zahtevami madžarskih oboroženih sil in imenovali gidran (gidran je madžarska anglo-arabska pasma konja).

Ejder yalcin je kolesno taktično oklepno bojno vozilo, ki ga je zasnovalo in izdelalo turško podjetje Nurol Makina. Predstavljeno je bilo na turški obrambni razstavi IDEF 2013, proizvodnja pa se je začela leta 2014. V vozilu je lahko skupaj 7 vojakov, vključno z voznikom in poveljnikom.

Trup iz varjene jeklene oklepne konstrukcije zagotavlja balistično zaščito pred strelnim orožjem in drobci granat, podvozje v obliki črke V pa ščiti pred minami in improviziranimi eksplozivnimi napravami (IED). Zasnova gidrana je modularna in omogoča integracijo različnih kupol, orožja, senzorjev ali komunikacijskih sistemov.

Pripravil: A. Knific, foto: Nurol Makina

Povezani članki