Makedonija v zvezo NATO z novim imenom

by Urednik

MAKEDONIJA V NATO V TREH, ŠTIRIH MESECIH?

Vprašanje vstopa Makedonije v severnoatlantsko zavezništvo (NATO) bi naj bilo rešeno v naslednjih treh, štirih mesecih, kot zatrjujejo ruski diplomatski uradniki, navajala ruska spletna stran RIA Novosti.

Pogajanja že trajajo in so jih na pobudo ZDA močno pospešili. Težava naj bi bila predvsem v imenu države, zaradi katere Grčija zavira vstop Makedonije tako v zvezo Nato kot v evropske integracije. Torej naj bi Skopje moralo spremeniti ime države.

Se je pa izza kulis dogajanja srečanja vodij držav Jadranske listine v črnogorski Podgorici izvedelo, da naj bi se makedonski premier z ameriško delegacijo dogovoril za novo ime Makedonije, da bi tako tej državi odprl vrata v Nato. Makedonski premier Zje od Američanov zahteval tudi podporo za izvedbo referenduma o spremembi imena, saj se boji nemirov v državi.

Kot je bilo slišati, sta se makedonski premier Zoran Zaev in ameriški predsednik Mike Pence sestala za zaprtimi vrati, zaev pa je ameriškemu podpredsedniku predstavil načrt za zamenjavo imena države. Zaev je tako ameriškemu podpredsedniku predstavil nekaj predlogov za novo ime Makedonije: Zgornja Makedonija, Severna Makedonija ali Republika Makedonija (Skopje). Kot je bilo mogoče izvedeti, je Pence obvestil Zaeva, da Grki, ki so doslej zaradi imena Makedoniji blokirali vstop v Nato in pridruževanje EU, soglašajo s ponujenimi predlogi. Zaev pa je ob tem od Penca iskal pomoč pri uresničevanju tega načrta, saj so prebivalci Makedonije odločno proti spremembi imena države, ki je v mednarodnem sistemu priznana pod imenom Bivša jugoslovanska republika Makedonija (BJRM).

Kot trdijo nekateri analitiki, bi se ta načrt prav lahko že izvajal, prvi korak k napovedanim reformam, imenovanim ’’3-6-899’’, pa naj bi bila prav sprememba imena države. O tem se je makedonski premier tudi že pogovarjal z vodji držav v regiji in iskal njihovo podporo. Da so stvari res krenile v tej seri, potrjuje podpis sporazuma o normalizaciji odnosov z Bolgarijo, ki prav  tako ni priznavala Makedonije pod njenim ustavnim imenom Republika Makedonija.

Za spremembo imena bodo Makedonci potrebovali spremembo temeljnega državnega akta – ustave, za kar pa potrebujejo dvotretjinsko podporo parlamenta – sobranja. Kot napovedujejo, referendum s tem vprtašanjem  brez malverzacij zanesljivo ne bi uspel.

Je pa Zaev na srečanju voditeljev Jadranske listine odprto izjavil, da od ZDA pričakuje pomoč, s katero bi njegova država čimprej vstopila v Nato in EU. Pritisk na Makedonijo  po spremembi imena je tako močan da vpliva na vse sfere življenja v tej državi, celo na šport. Tako so pred nedavnim kadetsko žensko reprezentanco Grčije izključili z Evropskega prvenstva v rokometu v Skopju, ker so grške igralke zapustile športni teren v 32. sekundi tekme proti  Makedoniji, ker je na športnih oblačilih domačih igralk namesto BJRM pisalo Makedonija.

Pripravil: I. Božinovski, foto: Military Forum

Povezani članki