Maroko potrdil načrt nakupa oklepnih vozil ARQUUS VAB Mk 3 6×6

by Urednik

NOV FRANCOSKO-MAROŠKI VOJAŠKI POSEL

Maroko in Francija nadaljujeta tesno sodelovanje na gospodarskem področju, kar se kaže tudi v dobavi francoskih oborožitvenih sistemov maroškim oboroženim silam. Maroko je pred dnevi potrdil še nakup francoskih oklepnih vozil VAB Mk 3 6×6, potem ko se je že pred meseci odločil za nakupe kopenskih sistemov zračne obrambe mistral in VL mica, kot tudi 155 mm samohodnih havbic CAESAR.

VAB Mk 3 6×6 je najnovejša različica kolesnega oklepnega vozil v družini VAB, ki ga je zasnoval in izdeluje podjetje ARQUUS, prej Renault Trucks Defense. VAB Mk 3 je bil predstavljen junija 2012 med mednarodno obrambno razstavo v Parizu v Franciji.

VAB Mk 3 ni le nadgradnja prejšnje različice oklepnika VAB. Gre za oklepno vozilo, ki je popolnoma prilagojena novim grožnjam na bojišču, zato ima močno zaščito pred minsko-eksplozivnimi sredstvi, hkrati pa tudi boljšo oborožitev in mobilne lastnosti.

Vozilo je mogoče enostavno konfigurirati kot oklepni transporter (APC), pehotno bojno vozilo (ICV), poveljniško mesto (CP), reševalno vozilo, platformo za 120 mm minomet in vozilo za nadzor ognja – ISTAR.

VAB Mark 3 je opremljen z novim oklepom, ki posadki in vojakom zagotavlja zaščito pred balističnimi grožnjami stopnje 4 STANAG 4569. VAB Mark 3 zagotavlja tudi zaščito proti minam/IED (improviziranim eksplozivnim napravam) do nivoja zaščite vozila MRAP (Mine-Resistant Ambush Protected). V vozilu so lahko 3 člani posadke in 7 vojakov z opremo.

VAB Mark 3 je lahko opremljen z različnimi orožnimi postajami in topom do kalibra 30 mm. Motor je iz tovornjaka Renault in zagotavlja moč od 320 do 400 KM, za prenos moči pa skrbi sedemstopenjski samodejni menjalnik. Vozilo lahko vozi s hitrostjo največ 105 km/h.

Pripravil: A. Knific, foto: ARQUUS

Povezani članki