MELLS – vodena raketa za nemško pehoto

by Urednik

NEMŠKA VOJSKA PODELILA RHEINMETALLU VEČMILIJONOSKO POGODBO

Rheinmetall in njegova partnerja v skupnem podjetju, Diehl Defense in Rafael, so dobili naročilo za napredno protitankovsko vodeno raketo MELLS, ki jih bodo dobavili Bundeswehru.

Rheinmetall ima nalogo, da dobavi ključne sestavne dele podjetju Eurospike, ki proizvaja večnamenski lahki voden raketni sistem MELLS. Za Rheinmetall to pomeni naročilo v višini več kot 30 milijonov EUR (brez davka na dodano vrednost). Dobava se bo začela v letu 2020 in nadaljevala do leta 2023. Okvirni sporazum vsebuje možnost izdelave in dobave približno 100 dodatnih orožnih sistemov in petštevilčnega števila sestavnih delov za vodeno raketo MELLS v časovnem obdobju 2024-2031. To bi pomenilo dohodna naročila za Rheinmetall v območju trimestnega števila milijonov evrov.

Rakete MELLS, ki jih je zdaj naročil Bundeswehr, so namenjene pehotnim operacijam. Rheinmetall bo dobavil več kot sto integriranih enot za povezovanje in vodenje – vključno z zabojniki za transport in skladiščenje – ter 1.500 kompletov s sestavnimi deli za raketo daljnega spike LR, ki jih je izdelal Rafael. Proizvaja jih Eurospike – skupno podjetje Rheinmetalla, Diehl Defensa in Rafaela. MELLS je najsodobnejša protioklepna (tudi protiutrdbena) raketa, ki lahko uniči oklepne in utrjene cilje v dosegu do 4.000 metrov.

Nemško podjetje s sedežem v Düsseldorfu je ta napredni raketni sistem že vključilo v bojno pehotno vozilo marder in še na precej zmogljivejše gosenično pehotno oklepno vozilo – IFV – puma. Poleg tega je še eden od pogodbenih izvajalcev sistem vključil v Rheinmetallovo letalsko prevozno vozilo wiesel.

Pripravil: B. Knific, foto: Rheinmetall

 

Povezani članki