Mercedes-Benz predstavil terensko vozilo LAPV 464

by Urednik

DEMONSTRATOR NOVEGA LAHKEGA PATRULJNEGA VOZILA IZ MERCEDES-BENZA

Nemški proizvajalec je ob predstavitvi novega razreda G (BR464), ki ga je Mercedes-Benz organiziral 28. septembra v svojem poskusnem centru za vozila razreda G v Gradcu v Avstriji, predstavil demonstratorja, ki uporablja elemente tega novega razreda G in označen kot LAPV 464. LAPV je Mercedesov akronim za lahka oklepna patruljna vozila. Je tretji v generaciji tovrstnega vozila v bazi Mercedes G.

Novi LAPV 464 so razvili iz iste linije vozil, ki so bila zgrajena na prejšnji različici razreda G – 461. V intervjuju za spletno TV Army Recognition je Norbert Zundl, vodja programa razreda G, povedal,  da je razvoj oklepnih različic izvajajo partnerji, ki so že specializirani za to področje, na primer ACS, ki so tovrstne LAPV in druga vozila, namenjena izključno vojaškim namenom, že izdelovali in proizvodnjo nadaljujejo .

Demonstrator LAPV 464 je kombinacija izboljšanega novega podvozja G464 (okrepljeno vzmetenje, zaščitene portalne osi itd.) in oklepljenega – zaščitenega trupa po standardu STANAG 4561 stopnje 2, ki ga je oblikovalo izraelsko podjetje Plasan, ki za vozilo ponuja tudi zaščito stopnje 2A.

»Bruto teža vozila še ni določena, saj smo zelo v fazi razvoja in kar vidite, je prvi prototip,« je povedal Norbert Zundl. Bruto teža vozila pa bo v območju od 6,2 do 6,5 ton.

Zaradi portalnih osi je LAPV višji od osnovnega vozila razreda G, njegov odmik od tal pa se namesto na 220 mm dvigne kar na 415 mm. Vzmetenje temelji na sistemu dveh vzmeti, ki je enako kot pri prejšnji generaciji LAPV 6.1. Motor ostaja enak tistemu, ki je bil vgrajen v razred G: trilitrski 6-valjni vrstni turbodizelski motor Mercedes-Benz OM656, ki zagotavlja 249 KM (183 kW) z navorom 600 NM. Na tej stopnji niso upoštevali nobene prihodnje hibridne motorizacije, so še sporočili.

Pri LAPV 464 so uporabili številne rešitve, sprejete v razredu G464, med katerimi je nov električni sistem, ki zagotavlja 12-voltno omrežje za standardno uporabo v vozilu, temelji pa na enem samem akumulatorju  z 92 Amp, pa na  in 24-voltnem omrežju, ki ga zagotavljata dva akumulatorja in dva generatorja, ki sta močnejša od tistih, nameščenih na 461, ki zagotavljata ponovno polnjenje baterij.

Pripravil: B. Knific, foto: ArmyRecognition

 

Povezani članki