Mobilni lanser protioklepnih raket javelin

by Urednik

PRENOSNI PROTIOKLEPNI SISTEM JAVELIN NAMEŠČEN NA OKLEPNO VOZILO

V Wiltshiru v Angliji so uspešno testirali  izstreljevanje protioklepnih raket FMG-148 javelin, ki se običajno uporabljajo kot prenosni raketni sistem, nameščenih na kupolo bojnega oklepnega vozila.

FMG-148 javelin, ki je drugače eden najbolj vsestranskih prenosnih raketnih protioklepnih sistemov z vodenimi izstrelki, sta na oklepno platformo vgradila angleški Lockheed Martin iz Bedfordshira in ameriški Lockheed Martin Missile and Fire Control iz Teksasa. Podjetji sta v skupnem projektu razvili kupolo s topom kalibra 30 mm in popolnoma integriranim protioklepnim sistemom javelin v devetih mesecih, poroča Locheed Martin, ki pa slik s testiranj zaenkrat še ni pokazal..

Podoben projekt so že poleti 2012 testirali na Norveškem, kjer so iz oklepnega vozila piranha V, z oborožitveno postajo Kongsberg protector, izstrelili več protioklepnih raket javelin iz lansirnega sistema nameščenega na vrhu vozila (na sliki zgoraj).

V norveškem projektu mobilnega lanserja protioklepnih raket javelin so sodelovali Joint Venture Javelin, družbi Raytheon in Lockheed Martin.

Ameriške prenosne protioklepne sisteme FMG-148 javelin uporablja vsaj 13 držav po vsem svet.

Pripravil: A. Knific, foto: Wikipedia

Povezani članki