Na Madžarskem začel delovati še tretji radar zveze Nato

by Urednik

ZVEZA NATO PRISPEVALA 94% DENARJA ZA NOVI MADŽARSKI RADAR NA MEDINI

Na jugu Madžarske je v sredo 15. julija 2015 na hribu Medina začel delovati Natov 3D radar SELEX ES RAT 31 DL, ki so ga začeli postavljati oktobra 2012 in je namenjen vojaškemu nadzoru zračnega prostora jugovzhodnih držav članic zveze NATO.

Madžarski obrambni minister Csaba Hende je v začetku tedna napovedal začetek operativnega delovanja nove radarske postaje, ki bo pomagala varovati zračni prostor ne samo Madžarske, ampak vseh držav NATO pakta na tem območju.

Hende je dodal, da je severnoatlantsko zavezništvo vložilo veliko “upov” v novi radar. Zveza  NATO oz. njene članice so financirale kar 94 odstotkov stroškov postavitve in bodo nadaljevale financiranje še naslednjih 18 let (do leta 2033 – konca življenjske dobe novega radarskega sistema).

Zveza Nato in Madžarska sta v novi madžarski radar vložila okoli 3,4 milijone evrov, z njim pa so zamenjali star sovjetski radarski sistem, ki je začel delovati leta 1987. Pri izgradnji novega 45 metrov visokega radarskega stolpa na Medini so porabili 117 ton armiranega jekla in 1061 kubičnih metrov betona (gradnjo si lahko ogledate v videoposnetku spodaj).

Poleg radarja na Medini na Madžarskem že delujeta dva trimendizionalna Natova radarska sistema in sicer v Bankutonu  na severu ter Bekescsabi na jugovzhodu države.

Koen Gijsbers, generalni direktor Agencije Nata za komunikacije in informacijsko, je ob predstavitvi dejal, da je (bo) zavezništvo stacioniralo skupaj osem radarjev te vrste na Poljskem, Češkem in Madžarskem.

Pripravil: A. Knific, foto: You Tube

VIDEO: Gradnja novega radarskega stolpa na Medini

Povezani članki