Najprej leopardi, nato človekove pravice

by Urednik

NEMČIJA ŠE NAPREJ DOBAVLJA OROŽJE DRŽAVAM, KI NE SPOŠTUJEJO ČLOVEKOVIH PRAVIC

Nemška vlada se sooča z ostrimi kritikami na račun izvoza orožja v države, kjer se ne upoštevajo človekove pravice, še posebej pri dobavi Savdski Arabiji, ki si želi še dodatnih 800 tankov leopard 2A7.

Velika nemška koalicija ne izpolnjuje obljub o strožjem nadzoru nad izvozom orožja v države zunaj EU in zveze NATO, trdijo nemški mediji. Nedavno so pri tem “ujeli” nemškega podkanclerja in ministra za gospodarstvo Sigmarja Gabriela ob parlamentarnem vprašanju o tem v Bundestagu.  V obdobju od januarja do aprila 2014 se je nemška vlada namreč dogovorila za izvoz orožja v vrednosti skoraj 1,2 milijarde evrov (1,6 milijarde USD). V tem podatku pa je sporno to, da se je prodaja orožja v državah, ki so “problematične” pri upoštevanju človekovih pravic, povečala na 650 milijonov evrov (886 milijonov USD).

Glavni kupec proizvodov nemške obrambne industrije je predvsem Savdska Arabija, kjer je upoštevanje človekovih pravic na minimumu po evropskih lestvicah. Savdijci pa želijo okrepiti svojo vojsko, zaradi nemirov v regiji (arabske pomladi), še z dodatnimi tanki – gre za kar 800 glavnih bojnih tankov leopard 2A7 podjetja Tank Kraus-Maffei concern-Vegeman v vrednosti 18 milijard evrov (24,5 milijard USD). Že sredi aprila smo poročali, da nemška vlada ni odobrila nakupa tankov Savdski Arabiji. Vendar pa naj bi zaradi donosnega in večletnega posla Berlin že iskal rešitve, ki ne bi ogrozile njihovega “humanitarnega položaja”. Vse kaže, da ji bodo našli v Španiji.

Špansko podjetje Santa Barbara Sistemas namreč po licenci proizvaja glavne bojne tanke leopard 2, Savdska Arabija pa naj bi se že marca strinjala, da kupijo prvih 150 tankov v Španiji. Vendar se je tudi tukaj zapletlo, saj oba nemška dobavitelja delov potrebujeta soglasje nemške vlade.

Glavni bojni tank leopard 2A7+

Medtem pa Nemčija dobavlja Savdski Arabiji druge oborožitvene sisteme. Med drugim  100 vodenih protitankovskih raket, pred kratkim so v javnost prišle informacije o izvozu nemškega orožja malega kalibra in še bi lahko naštevali.

Nemški gospodarski minister Gabriel sicer ves čas poudarja namero o zmanjševanju prodaje orožja v države, ki ne spoštujejo človekovih pravic, ves čas pa na dan prihajajo informacije o novih nakupih v več “kritičnih” držav (Oman, Savdska Arabija, …). Pojavil pa se je tudi sum korupcije pri prodaji tankov leopard Grčiji, nemški tožilci pa zadevo še preiskujejo.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Sorodne novice:

Nemčija Savdski Arabiji noče prodati tankov leopard 2

Povezani članki