Največja vojaška vaja v Evropi pred pragom Rusije

by Urednik

ZA POMLAD 2020 NAPOVEDANA VOJAŠKA VAJA DEFENDER EUROPE 20

Na vojaški vaji Defender Europe 20 bodo preizkusili sposobnost vojske, da se v krizi hitro napoti v Evropo in bo služila kot opozorilo Moskvi.

Prihodnje leto namerava ameriška vojska izvesti  največjo napotitev ameriškega vojaškega osebja v zadnjih četrt stoletja v Evropo. Gre za zadnjega od številnih primerov,  kako ameriška vojska kot celota ponovno preučuje svojo odzivnost v tako imenovanih  konfliktih višjega razreda, vključno z zagotovitvijo, da ima še vedno zmogljivosti za razporeditev velikega števila pripadnikov in njihove opreme na bojišča na drugih kriznih področjih sveta. Naj bi bilo to sporočilo Rusiji, da lahko ZDA pravočasno dostavijo velike količine vojaških zmogljivosti pred ruski zahodni prag, če bo to potrebno.

Pentagon je vajo  Defender Europe 20 napovedal za pomlad 2020 pred dnevi  –  7. oktobra 2019. Vaja bo vključevala hitro napotitev približno 20.000 vojaškega osebja in njihove opreme iz ZDA v Evropo. V vaji na evropskih tleh se jim bo pridružilo še 17.000 vojakov, vključno ameriškimi enotami prednje linije in pripadniki evropskih članic Nata ter drugih partnerskih držav iz Evrope.

Ko preštejemo samo vse vojake in njihovo opremo, je že to ogromen podvig, kopa bodo tako vojaki kot oprema in  tehnika bodo enkrat na morebitnem vojskovališču, lahko pričakujemo dlje časa trajajočo vajo širših razsežnosti v Evropi. Ni še natančno znano kdo in kaj bo poslan, niti katera sredstva vse bodo  ob napotili in bodo uporabljena za hiter premik prek Atlantika po nedavni logistični vaji Pentagona, po kateri so se pojavila zaskrbljujoča poročila, da nekatere zmogljivosti logistične podpore Pentagona morda ne bodo mogle vzdržati konflikta višje ravni. Vaja Defender Europe 20 bo verjetno pomenila resen stresni test za celoten sistem, pa tudi, kako dobro bodo ameriške sile  vzajemno delovalo z zavezniškimi na njihovih tleh, ko bodo enkrat v Evropi. Celo samo možnost premikanja tolikšne opreme in osebja po evropskih mostovih, ulicah, železnicah in kanalih bo že pomenila določeno vrsto stresnega testa.

Generalpolkovnik Charles Flynn, namestnik načelnika združenega generalštaba ameriške vojske, je v sporočilu za javnost navedel naslednje o tem velikem podvigu:
»Defender-Europe 20 je odlična priložnost za prikaz neprimerljive sposobnosti ameriške vojske  za  hitro projiciranje sil po vsem svetu in hkratnega usklajenega delovanja z našimi zavezniki in partnerji v več spornih domenah.«

Kljub tem velikim številkam pa je ta vaja sorazmerno majhna v s številnimi letnimi vajami Reforger med hladno vojno, ki so na vrhuncu leta 1988 vključevale približno 125.000 vojakov. Bolj primerljiva bo s ponovitvijo vaje Reforger izpred 25 let.

ZDA so po invaziji na Krim leta 2014 opazno povečala svojo prisotnost v Evropi, vendar lokalni poveljniki še naprej opozarjajo, da je za odvračanje od potencialne ruske agresije potrebno še več. Morda bo nekaj časa zadovoljila nekatere od teh zahtev, predvsem pa na bi vaja za Moskvo delovala kot povsem nedvoumno opozorilo.

Pripravil: B. Knific, foto: NATO

Povezani članki