Nemci razvijajo lastno zgibno gosenično vozilo

by Urednik

NEMŠKA RAZLIČICA LEGENDARNEGA ŠVEDSKEGA ZGIBNEGA VOZILA BANDVAGN

Nemško podjetje FGG je razvilo zgibno amfibijsko visokomobilno kopensko platformo HiMoLaP (High Mobile Land-Platform) po željah Nemške vojske in prvi prototip že predalo v preizkušanje nemškemu Zveznemu uradu za opremo, informacijsko tehnologijo in uporabo Bundeswehra (BAAINBw).

Pri prvem prototipu goseničnega zgibnega vozila se bodo pri preizkusih osredotočili na zgibno krmiljenje in pogon, ki je kombiniran. HiMoLaP ima v sprednjem modulu vozila dizelski motor, ki dopolnjuje električni pogon v zadnjem modulu. Slednji se lahko uporablja hkratno z dizelskim, ko lahko z dodatnim pospeševanjem podpira premagovanje kritičnih situacij. Elektromotor se lahko uporablja tudi samostojno, kar omogoča tiho vožnjo.

BAAINBw bo zdaj obsežno in intenzivno preizkušal zgibno vozilo HiMoLaP. Načrtovan je dolgoročni preizkus na več tisoč kilometrih v zelo različnih okoljih in razmerah, v katerem bi posamezne komponente demonstratorja morale dokazati svoje zmogljivosti. Predvideno je, da bo glavno proizvodnjo vozil izvajalo nemško podjetje FGG (Flensburger Fahrzeugbau Gesellschaft mbH), posamezne prilagoditve pa nacionalni podizvajalci. Prva vozila za celostno testiranje naj bi bila dostavljena leta 2022, proizvodnja serijskih goseničnih zgibnih vozil programa HiMoLaP pa naj bi se začela leta 2024.

Pri novem nemškem programu zgibnega goseničnega vozila HiMoLaP so se zgledovali po bolj znanih in že kar legendarnih švedskih zgibnih vozilih bandvagn podjetja Hägglunds (sedaj pod okriljem korporacije BAE). Pri razvoju HiMoLaP so se očitno zgledovali po BvS 10 (bandvagnS 10), kar se kaže tudi v zelo podobnih karakteristikah.

Pripravil: A. Knific, foto: Soldat und Technik

Povezani članki