Nemčija lahko Ukrajini dobavi do 15 tankov leopard

by Urednik

DOBAVE TANKOV LEOPARD TUDI S FINSKE?

Kljub temu, da nemška vlada še ni dala uradnega soglasja za dobavo tankov  leopard Ukrajini, v Nemčiji o tem vse pogosteje govorijo kot o opravljenem dejstvu. Zdaj je na dnevnem redu bolj pereče vprašanje: ali ima ZRN te leoparde za premestitev v Kijev. Obravnava se več možnosti, vendar so vse povezane z določenimi težavami.

Eno možnost ponuja nemška obrambna industrija, ki jo predstavljata koncerna Rheinmetall in Krauss-Maffei Wegmann. Po poročanju Frankfurter Allgemeine Zeitung, ki se sklicuje na vire v industriji, bi lahko nemški koncerni letos za Ukrajino pripravili od 10 do 15 tankov leopard, vendar bi bilo treba naročilo oddati “zdaj”. V primeru, da nemška vlada odobri dobavo in hitro naroči tanke, potem lahko od tretjega četrtletja tega leta dva koncerna dobavita po en na teden.

Druga možnost, bolj realna, a tudi težavna, je premestitev tankov, namenjenih Češki in Slovaški, v Ukrajino. V tem primeru lahko Kijev letos prejme do 29 glavnih bojnih tankov leopard 2A4, vendar je potrebno soglasje vlad teh dveh držav, ki si te tanke prizadevata pridobiti že precej časa.

Možnosti dobave tankov iz operativne sestave Bundeswehra še niso obravnavali, nemška vojska pa je kategorično proti temu in trdi, da bi v primeru premestitve oklepnih vozil iz aktivnih enot nemške vojske v Kijev bo bojna zmogljivost Bundeswehra padla na najnižjo raven v zadnjih letih.

Medtem Kijev še naprej razmišlja o oblikovanju tankovske brigade, opremljene s tanki leopard. Poljska priliva olje na ogenj z objavo načrtov za oblikovanje mednarodne koalicije, ki bi bila Ukrajini sposobna dobaviti do sto nemških tankov.

Poskus nemške opozicije, da bi Bundestag sprejel predlog o dobavi tankov leopard Ukrajini, ni uspel

Medtem ko je Zelenski vodji Evropskega sveta Charlesu Michelu pripovedoval o tem, koliko držav je pripravljenih dobaviti nemške tanke  leopard Ukrajini , Bundestag ni izglasoval dobave teh oklepnikov Kijevu. Po poročanju nemškega tiska predlog opozicijske frakcije CDU/CSU, da Ukrajini zagotovi bojne tanke leopard 1 in leopard 2, ni dobil velike podpore.

Zelenski je govoril na skupni tiskovni konferenci z vodjo Evropskega sveta Charlesom Michelom, na kateri je dejal, da je več držav pripravljenih dobaviti tanke Ukrajini, in to v kratkem. Celoten proces pa upočasnjuje Nemčija, ki kljub pritiskom ne le Ukrajine, ampak tudi številnih držav EU ne pristaja na dobavo oklepnikov. Vendar v Kijevu upajo, da bodo 20. januarja, Nemci vendarle dali soglasje

Obenem ni dobil podpore poskus opozicijske frakcije CDU/CSU, da bi v Bundestagu obdržali predlog o dobavi bojnih tankov leopard 1 in leopard 2 Ukrajini, čeprav je zanj glasovala tudi vladajoča koalicija. Toda »Levica« in »Alternativa za Nemčijo« sta temu nasprotovali. Na splošno je bil predlog za dobavo tankov poslan v nadaljnjo obravnavo Odboru za zunanje zadeve.

Medtem je tema morebitne dobave tankov zajela razmišljanja zahodnih politikov. Po besedah ​​litovskega obrambnega ministra Anushaushkasa bo 20. januarja na srečanju v letalski bazi Ramstein več držav napovedalo pošiljanje tankov v Ukrajino. Najverjetneje se govori o novi koaliciji devetih držav, ki so 19. 1. 2023 podpisale »Talinsko deklaracijo«, ki je pravzaprav obveza dobave tankov Kijevu. Dokument so podpisale Velika Britanija, Estonija, Latvija in Litva, Poljska, Danska, Nizozemska, Češka in Slovaška ter druge države pozvale, naj “sledijo njihovemu zgledu”. Deklaracija predvideva dobavo ne le dobavo tankov, ampak tudi drugega orožja, vključno z zračno obrambo in raketnimi sistemi.

»(…) zavezujemo se, da bomo skupaj še naprej zagotavljali pomoč brez primere, zlasti glavne bojne tanke, težko topništvo, opremo za zračno obrambo, strelivo in bojna vozila pehote za obrambo Ukrajine,« piše v dokumentu.

Vendar pa Nemčije ni med podpisnicami in brez nje – vsaj v primeru leopardov – vse te zaveze (še) niso uresničljive …

VB in Poljska bosta od Finske zahtevali dobavo tankov leopard v Ukrajino

Britanske in poljske oblasti nameravajo v teh dneh uradno objaviti svojo odločitev o napotitvi težkega orožja Kijevu. Poleg tega nameravata britanska in poljska vlada zaprositi za dobavo glavnih bojnih tankov leopard Ukrajini s Finske.

 O tem piše finski časopis Ilta-Lehti. Poleg tega želita London in Varšava doseči, da Helsinki sprejmejo odločitev o ustanovitvi posebne vzdrževalne baze za vojaško opremo, napoteno v Ukrajino. To odločitev bodo lahko sporočili v vojaški bazi Tapa v Estoniji, kjer se britanski obrambni minister Ben Wallace srečuje z vodji vojaških resorjev Poljske, Estonije, Latvije in Litve.

Britanske in poljske oblasti Finsko obravnavajo kot potencialno partnerico pri dobavi tankov Ukrajini zaradi dveh glavnih dejavnikov. Prvič, v zadnjem času so se na Finskem zelo razširila protiruska čustva, Helsinki v svoji protiruski politiki namreč že dohitevajo Poljsko in baltske države. Presenetljivo je, da je političnih sil, ki bi bile prijazne do Rusije, pri nas veliko manj kot v Nemčiji.

Finska se prav ako pripravlja na vstop v Nato in jo zanima podpora aktivnih članic Severnoatlantskega zavezništva, Velika Britanija, Poljska in baltske države pa ji lahko  dajo takšno podporo. Zato je možno, da bodo Angleži in Poljaki uspeli Finsko “navdušiti” za dobavo leopardov Ukrajino.

Mimogrede, od leta 2021 so finske kopenske sile oborožene s 100 tanki leopard 2A6, 100 tanki leopard 2A4 v skladišču ter po 6 tankov leopard 2S in leopard 2R.

Pripravil: B. Knific, foto: KMW

Povezani članki