Nemčija naročila taktična terenska vozila za specialne enote

by Urednik

NIZOZEMSKA LAHKA TAKTIČNA VOZILA ZA NEMŠKE SPECIALCE

Nemški urad za javna naročila za obrambo (BAAINBw) je z nizozemskim podjetjem Defenture sklenil pogodbo o dobavi dveh novih tipov vozil za potrebe nemških specialnih enot. Okvirna pogodba predvideva nabavo do 80 vozil v dveh različicah, izvidniško-bojnem vozilu AGF 2 in vozilu za taktično podporo UFK.

Obe različici bosta temeljili na modularni platformi Defenture GRF 5.12, ki Nemčiji omogoča optimalno opremljanje vozil za njihove misije. To velja zlasti za balistično zaščito potnikov v vozilu in izbiro oborožitve.

Vozila različice AGF 2 lahko nosijo različno orožje na glavnih in sekundarnih nosilcih. Poleg tega obstaja možnost namestitve izvidniškega in opazovalnega radarskega sistema, ki lahko prepozna cilje na velike razdalje in določi njihov natančen položaj.

Različica vozila UFK se uporablja predvsem za prevoz materiala in osebja. Sposobnost samoobrambe še vedno zagotavljajo možnosti oborožitve, podobne AGF 2.

Vozila AGF 2 in UFK bodo v Nemški vojski nadomestila bojno vozilo serval, ki je trenutno v uporabi, poleg tega pa bodo zapolnila vrzel v zmogljivostih transportnega vozila za taktično podporo sil za specialne operacije.

 Nemčija se z nakupom Defenturejevega ATTV pridružuje Nizozemski, kjer posebne enote že uporabljajo 75 večnamenskih taktičnih terenskih vozil VECTOR.

Pripravil: A. Knific, foto: Defenture

 

Povezani članki