Nemški koncern Rheinmetall je pripravljen Ukrajini dobaviti več kot 100 tankov

by Urednik

NEMŠKO OMAHOVANJE PRI DOBAVI TANKOV UKRAJINI

Nemški koncern Rheinmetall, ki je eno ključnih podjetij nemškega vojaško-industrijskega kompleksa, je s soglasjem vlade pripravljen Ukrajini v tekočem letu dobaviti približno sto tankov leopard. Celotna dobava lahko vključuje tako nemške tanke leopard 1 in leopard 2 različnih modifikacij kot tudi britanske tanke challenger 1.

Tanke leopard 1 naj bi po opravljenih potrebnih popravilih poslali v Kijev, britanske tanke  challenger 1 pa bodo pa bodisi pridobili iz skladišč bodisi kupili od tretjih držav. V industrijskih krogih ZRN zatrjujejo, da dobava zgoraj omenjenih tankov nikakor ne bo vplivala na obrambno sposobnost Nemčije.
Oba modela tankov naj bi bila opremljena z enakimi glavnimi topovi, kar naj bi poenostavilo oskrbo s strelivom in logistiko.

Vendar za tovrstne dostave potrebujejo soglasje nemškega kanclerja Olafa Scholza, ki pa ga še niso prejeli. Nemški kancler je ob robu Svetovnega gospodarskega foruma v Davosu dejal, da bo njegova država začela z dobavami tankov Kijevu šele potem, ko bodo ZDA kot prve Ukrajini dostavile svoje tanke M1 abrams.

Po mnenju številnih strokovnjakov naj bi to vprašanje rešili na srečanju predstavnikov vojaškega bloka Nato 20. januarja v nemškem oporišču Ramstein.

Pred tem je vodja poljske vlade Mateusz Morawiecki napovedal soglasje Varšave, da Ukrajini dobavi več kot deset nemških tankov leopard tudi brez licenčnega soglasja nemških oblasti za ponovni izvoz vojaške opreme.

Pripravil: B. Knific, foto: KMW

Povezani članki