Nemški Welt primerjal tanke ZSSR in Wehrmachta

by Urednik

V NEMČIJI PRIMERJALI TANKE IZ 2. SVETOVNE VOJNE

Zadnja modela sovjetskih tankov IS-2 in IS-3, iz časa druge svetovne vojne, sta v Evropi še dolgo dokazovala moč Sovjetske zveze (ZSSR) med hladno vojno, čeprav med samo drugo svetovno vojno nista presegla nemških tankov, piše nemški “Welt”.

Časnik ugotavlja, da so imela bojna vozila, poimenovana po Josefu Stalinu, poševen prednji del oklepa, ki je lahko dobesedno odbijal granate, ki so ga zadevale.

Sovjetski IS-3 se od legendarnega T-34 ni razlikoval ne le od zunaj, ampak tudi po povsem novi konstrukciji kupole – zaobljene in z nagnjenimi stranicami.

“Serija težkih sovjetskih tankov, od predvojnega modela KV-1 in prehodnih različic KV-85 ter IS-1 do IS-2, je imela prednosti pred večino nemških modelov iz druge svetovne vojne,” ugotavlja avtor.

Glede na splošne lastnosti oklepa, ognjeno moč in mobilnost, bi jim bila lahko kos samo panther V in kraljevi tiger, vendar je imel prvi tank šibkejša orožje in oklep, kraljevi tiger pa je bil predvsem počasnejši.

Čeprav je bil top tanka IS-2 inferiornejši od topa nemškega kraljevega tigra, je bil sovjetski tank lažji in je imel boljše manevrske zmogljivosti.

IS-2 je bil kljub pomanjkljivostim grozeče orožje, zlasti v obdobju od jeseni 1944 do pomladi 1945 – med zadnjo ofenzivo Nemčije. Številne slike iz bitke pri Berlinu prikazujejo njegov značilen in neverjetno dolg top, “razlaga članek v Weltu. IS-3 pa je bila zadnja modifikacija tega sovjetskega tanka in se je prvič pojavil v javnosti na paradi v Berlinu leta 1945.

Pripravil: B. Knific, foto: Wikipedia

 

Povezani članki