Neptunov udarec – usposabljanje na Počku in letališču Divača

by Urednik

V TOREK 12. MAJA 2015 POPOLDNE BODO AMERIŠKI PADALCI SKOČILI NAD LETALIŠČEM DIVAČA

Slovenska vojska je 11. maja 2015 skupaj z Ameriško vojsko pričela s skupnim usposabljanjem (vaja poimenovana Neptunov udarec – Neptune Thrust) Logistične brigade Slovenske vojske (SV) in 173. zračno-desantne brigade oboroženih sil ZDA, ki bo vse do 22. maja 2015 potekalo na Osrednjem vadišču Slovenske vojske (OSVAD SV) Postojna (Poćek) in Letališču Divača.

Slovensko-ameriško usposabljanje podpornih enot – 157. logističnega polka (157. LOGP) Slovenske vojske in 173. podpornega bataljona Ameriške vojske (Brigade Support Battalion – BSB) – je skupno urjenje, ki je namenjeno nadgradnji sodelovanja obeh vojsk ter dvigu ravni njune interoperatibilnosti.

Kot sporoča Slovenska vojska, bo na urjenju z Američani sodeloval vod za vzdrževanje, vzpostavila pa se bo tudi enota za spremljanje in pripravo tovorov za prevoze s helikopterji. Skupne vojaške vaje bo 157. logistični polk (LOGP) SV izkoristil tudi kot pripravo za letošnjo osrednjo vajo Slovenske vojske Takojšen odgovor 2015.

V prvem delu vojaške vaje Neptunov udarec (Neptune Thrust) bo poudarek na usposabljanju posameznikov in enot iz bojnih ter drugih postopkov na vadišču Slovenske vojske Poček pri Postojni, hkrati z njimi pa se bodo usposabljali tudi usmerjevalci združenih ognjev. Ob tem bo potekal tudi zračni desant 60-ih padalcev, ki bodo svojo usposobljenost preverili na Letališču Divača, kjer bodo v torek, 12. maja, med 14.30 in 18.30 izvedli po dva skoka. V drugem delu usposabljanja bo poudarek na nočnem usposabljanju in usposabljanju iz spremljanja in priprave tovorov za prevoze s helikopterji.

Pripravil: B. Knific, vir: Slovenska vojska, foto: Dvids

SORODNE NOVICE:

Vojaška vaja ROCK PROOF 3: Ameriški padalci skočili nad Divačo

Novembra in decembra 2014 je v Sloveniji potekala tretja izvedba vojaških vaj pod skupnim imenom “Rock Proof”, ki so plod partnerskega sodelovanja med 1. brigado SV in 173. zračno-desantno brigado Ameriške vojske.

VIDEO: Nočni del vojaške vaje Military excercise “Rock Proof 3″

Novembra in decembra 2014 je v Sloveniji potekala vojaška vaja “Rock Proof III”, video pa prikazuje nočni desant na vojaško letališče Gabrk in situacijo napada na zasedene stavbe.

Povezani članki