Neučinkovitost ameriškega raketnega ščita

by Urednik

LE POLOVICA TESTIRANJ PROTIRAKETNEGA SISTEMA GMD USPEŠNIH

Ameriški novinar David Willman je pred dnevi objavil članek o neučinkovitosti ameriškega raketnega ščita pri prestrezanju balističnih izstrelkov, na katerega se kljub vloženim 40 milijardam USD ne gre zanašati.

Sistem GMD (Ground-Based Midcourse Defense) predstavlja pomemben sestavni del ameriške strategije protiraketne obrambne za preprečevanje napadov z balističnimi raketami, vključno z medcelinskimi balističnimi raketami (ICBM), ki lahko nosijo jedrsko, kemično, biološko ali konvencionalne bojno konico.

“Obrambni sistem GMD, del raketnega ščita, je bil namenjen za zaščito Američanov pred novo grožnjo, ki jo predstavljajo”nezanesljivih države”, kot sta Severna Koreja in Iran,” piše dopisnik Los Angeles Timesa David Willman.

Ameriškega Agencija za protiraketno obrambo je do sedaj izvedla 16 testiranj sistema za prestrezanje balističnih izstrelkov GMD, vladni podatki pa kažejo, da jim je le v polovici primerov uspelo. Kljub vsem pohvalam v javnosti in obljubam o odpravi tehničnih pomanjkljivosti, so se številkami samo še poslabšale po letu 1999. Od osmih testov protiraketnega ščita, opravljenih od leta začetka operativne uporabe leta 2004, je bilo kar pet neuspešnih. Zadnje uspešno izvedeno testiranje je potekalo 5. decembra 2008.

Raketni ščit: sistema za prestrezanje balističnih izstrelkov GMD

Pred kratkim upokojeni uradnik ameriškega ministrstva za obrambo, ki je delal tako v Bushevi kot Obamovi administraciji, je novinarjem zaupal, da je sistem protiraketne obrambe nezanesljiv, saj so iz “političnih razlogov” v operativo uvedli prototip, ki ga še vedno razvijajo.

Leta 2003 je namestnik ameriškega obrambnega ministra Edward Aldridge kongresu zagotovil, da raketni ščit za uničenje rakete z bojno konico potrebuje do tri prestrezne izstrelke in je tako učinkovitost sistema 90%. Vendar pa, sodeč po testiranjih, sistem GMD za sestrelitev balistične rakete potrebuje 4-5 prestreznih raket. To pa pomeni, da bi napad z več raketami prebil ameriški raketni ščit, saj ima sistem le 30 prestreznih raket. Grožnja pa je lahko še večja, če sovražnik uporabi izstrelke opremljene z vabami ali raketam med letom odpadejo kovinski delci, kar lahko zmede radarski sistem in senzorje GMD, dodaja Willman. Zato ne čudi, da ameriški obrambni minister Chuck Hagel poziva k uvedbi 14 novih prestreznih raket do konca leta 2017.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki