Nizozemska naročila 1.275 oklepnikov Iveco LMV 4×4

by Urednik

NIZOZEMSKA ZAMENJAVA ZA MERCEDESE RAZREDA G

Nizozemska vojska naj bi se odločila za nakup 1276 italijanskih lahkih oklepnih vozil Iveco LMV 4×4 in sicer v kar petih različicah. Nizozemske oborožene sile bodo bodo dobile bojno različice oklepnika s trdo in platneno streho, logistično, sanitetno in vozilo za vojaško policijo.

Nizozemska vojska naj bi prva lahka kolesna oklepna vozila Iveco LMV 4×4 začela dobivati že leta 2022. Z njimi bodo Nizozemci zamenjali  del flote neoklepljenih terencev Mercedes-Benz 290 GD (skupaj jih uporabljajo okoli 5.000). Ob tem so Nizozemci v letu 2018 naročili še 515 lahkih izvidniških vozil za posebne operacije LIV serval , ki veljajo za oklepne različice terenca Mercedes-Benz G brez strehe.

LMV 4×4 (Light Multirole Vehicle – lahko večnamensko vozilo) je taktično vozilo, ki so ga razvili v italijanskem Ivecu, prve prototipe pa so predstavili v letu 2001. LMV je lahko opremljen z modularnim oklepom, ki nudi zaščito pred kakršnimi koli minami in balističnimi grožnjami, kar daje prednost zaščiti posadke pred integriteto vozila. Uporabljajo ga v 17 državah, tudi naše sosede Italija (2000+), Hrvaška (14) ter Avstrija (172), naročili sta ga pa tudi že Velika Britanija (400) in Nizozemska.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

 

Povezani članki