Norveška vojska prejela najsodobnejšo različico oklepnika CV90

by Urednik

NADGRADNJA NORVEŠKIH OKLEPNIH VOZIL CV90

Norveška vojska je pred dnevi prejela prvega iz predserije nadgrajenih oklepnikov CV9030. Nova  nadgrajena serija teh že sicer tako zelo kakovostnih, pa tudi precej dragih oklepnikov, bo tako še bolj trdoživa in z boljšo zaščito. Skratka, proizvajalec je pri nadgradnji vozil natančno upošteval lekcije, ki so jih med uporabo oklepnikov CV9030 v Afganistanu pridobili norveški, švedski in danski vojaki.

Oklepno vozilo CV90 je predal uporabnikom – predstavnikom  Norveške vojske Tommy Gustafsson-Rask, predsednik BAE Systems Hägglunds AB. Predaje sta se udeležila državna sekretarja obrambnih ministrstev Norveške in tudi Švedske.

V okviru projekta posodobitve CV90 bodo vozila popolnoma digitalizirali, za norveško vojsko pa bodo skupaj so nadgradili 74 vozil v verziji bojno pehotnih vozil pehote, 21 izvidniških verzij, pa 15 poveljniških, po 16 inženirskih  in večnamenskih ter nazadnje dve trenažni vozili. Večnamenske izvedenke so namenjene različnim nalogam, oborožijo jih lahko z minometom ali pa namenijo logističnim nalogam. Dobave nadgrajenih vozil CV9030 Norveški bodo tekle še vse do leta 2017.

Norveška je obstoječa vozila CV90 dobila v devetdesetih letih, julija 2012 pa so podpisali pogodbo v vrednosti 750 milijonov dolarjev (pol milijarde EUR) za nadgradnjo norveških oklepnikov CV90. Kot del tega programa pa je še izdelava vrste novi9h vozil za norveško vojsko, ki jih bo potem imela skupaj 144, zasnovani pa so v petih različnih konfiguracijah, vključno z različico, opremljeno s kompletom senzorjev za izboljšavo izvidniških zmogljivosti.

Norveški program posodobitve XCV90 poteka, kot pravijo predstavniki izvajalca del BAE Systems Hägglunds AB, skladno s časovnim načrtom, predvsem pa v okvirih načrtovanih sredstev. Norveški CV90 bo postal eno najbolj izpolnjenih oklepnih vozil nasploh, za posodobitev pa bodo porabili kar 4 milijone inženirskih ur.

Norvesko oklepno vozilo CV90 na misiji ISAF v Afganistanu

Programski direktor norveških oboroženih sil, polkovnik Ragnar Wennevik, pravi, da nabavljajo najbolj napredno oklepno vozilo na svetu, preizkušeno v bojnih razmerah. Pri nadgradnji ima norveška obrambna industrija glavno vlogo. Prvi partner je Kongsberg Defence & Aerospace, ki vodi tim, v katerem sta še Thales Norveška in Vinghøg. Kongsbergov tim je odgovoren za vgradnjo in integracijo podatkovnih in informacijskih sistemov vključno z oborožitvenimi sistemi, senzorji ter komunikacijskimi in varnostnimi sistemi. Vsa vozila bodo opremili s Kongsbergovimi bojnimi postajami protector.

Švedska bojna oklepna vozila CV90 so izbrale nordijske države Švedska, Norveška, Finska in Danska, poleg teh pa še Švica in Nizozemska. Prvo vozilo CV90 so dobavili Švedom že leta 1993, skupaj z omenjenim norveškim programom nadgradnje in novih vozil pa bo skupno število izdelanih CV90 preseglo 1200 vozil.

Tudi Švedska je januarja letos napovedala prenovo družine oklepnikov CV90 v sklopu desetletnega programa. Zadnja različica – armadillo – je kandidat za oklepno vozilo Danske vojske, naročili naj bi jih 200 v šestih različicah: kot bojno vozilo pehote, poveljniško vozilo, vozilo za popravila, kot ambulantno vozilo, vozilo z vgrajenim minometom in kot inženirsko vozilo.

Norvesko oklepno vozilo CV90

Kot zatrjuje prvi mož BAE Systems Hägglunds AB Tommy, Gustafsson-Rask, vse nordijske države tudi tesno sodelujejo pri vzdrževanju teh vozil, načrtujejo pa tudi skupno šolanje in urjenje na tem vozilu za pripadnike vojska vseh nordijskih držav. Uporabnice so doslej sodelovale tudi pri razvoju vozila in plod tega je nova gumijasta obloga gosenic, izdelana na podlagi afganistanskih izkušenj v uporabi oklepnika CV90.

Pripravil: B. Knific, foto: Primeportal, Military Photos

VIDEO: Uradna predstavitev novega CV9030

Povezani članki