Norveški Kongsberg kupil 49,9% podjetja Patria

by Urednik

FINSKA DRŽAVA PRODALA POLOVIČNI DELEŽ V PODJETJU PATRIA

Finska je v teh dneh objavila (nove) podatke o lastniški strukturi v finskem podjetju Patria, ki je sedaj v delnem lastništvu Norvežanov. Sporočili so, da je Finska (kot država) prodala 49,9 odstotka podjetja Patria Oyj norveškemu podjetju Kongsberg Defence & Aerospace AS.

Skupna vrednost posla je približno 304 milijonov USD (270 milijonov EUR), celotno plačilo pa naj bi bilo izvedeno v drugem četrtletju tega leta. Država Finska ima še vedno v lasti 50,1 odstotka obrambnega podjetja Patria Oyj.

Podjetja Patria, Kongsberg in norveški Nammo (proizvaja strelivo in raketne motorje ter je v lasti podjetja Patria in Norveške države) so si tako z lastniškimi povezavami še bolj okrepila položaj v Skandinaviji.

“V Patrii so zelo zadovoljni z novim manjšinskim lastnikom in strateškim partnerjem. To odpira nove možnosti za razvoj poslovanja in zagotovo vplivalo tudi na prihodnje strateške odločitve. Poleg tega se bo okrepil položaj podjetja Patria kot pomembnega akterja v nordijskih deželah in ostalo vodilno obrambno podjetje na Finskem. Patria bo tudi v prihodnje pomemben del finske obrambne industrije in varnosti oskrbe,” je novega lastnika komentiral Heikki Allonen, predsednik in generalni direktor Patrie.

Podjetje Kongsberg ima že več kot 200 letno tradicijo, njegov večinski lastnik pa je država Norveška, z nekaj več kot 50-odstotnim lastništvom. Velja za enega največjih obrambnih podjetij v Evropi. Kongsberg ima štiri poslovna področja: pomorski sistemi, obrambni sistemi, zaščitni sistemi (kupole protector) in nafta&plin. Skupina zaposluje približno 7.700 oseb in deluje v več kot 25 državah. Promet Kongsberg v letu 2015 je znašal približno 17 milijard norveških kron (okoli 1,8 milijarde EUR / 2 milijarde USD).

Kongsbergove daljinsko vodene oborožitvene postaje protector M151 ima na oklepnih vozilih pehote Patria AMW 8×8 nameščene tudi Slovenska vojska, medtem ko so si Hrvati zamislili še različico s kongsbergovo oborožitveno postajo MCT-30 s topom kalibra 30 mm (prve oklepnike z njimi naj bi dobili v letu 2016).

Pripravil: A. Knific, foto: Wikimedia

Povezani članki