Nove oznake 72. brigade Slovenske vojske (2. del)

by Urednik

NOVE OZNAKE PRIPADNOSTI POVELJSTVOM IN ENOTAM SLOVENSKE VOJSKE

Nadaljujemo s predstavitvijo oznak pripadnosti enot 72. brigade Slovenske vojske, tokrat so to poveljstvo, teritorialni polk, 20. in 74. pehotni polk. Za prihodnjič ostane še rodovski bataljon, ki ga sestavlja osem specialističnih čet. Pomemben del kulture vojaške organizacije sta tradicija in zgodovina, zato so nove oznake nastale na teh temeljih. 

Poveljstvo 72. brigade

V polju ščita  je viteška ˝čelada˝, ki simbolizira oklep in čast. Čelada  je obrnjena v smer naprej in ponazarja usmerjenost delovanja brigade v prihodnost. V ozadju sta prekrižana stiliziran meč (simbol poveljnika – poveljstva) in stilizirana topovska cev (simbolizira artilerijo, ki zastopa v znaku vse rodove 72. brigade). V traku je napis 72. brigada.

Teritorialni polk 72. brigade

V polju ščita  je v ospredju silhueta prsnega oklepa, za njim sta prekrižani dve starodobni puški. Enota domuje v Novem mestu (Vojašnica Franca Uršiča) in je v svojem znaku uporabila bronasti prsni oklep halštatskega kneza iz gomile v Kandiji (izvira iz konca 7. stol. pred n.št.), upodobljen je bil že na prejšnjih znakih in tako ohranja prepoznavnost. Prekrižani puški v ozadju simbolizirata pehoto. V traku je napis TERP 72. BR (Teritorialni polk 72. brigade).

Poslanstvo Teritorialnega polka je vzpostaviti dobro sodelovanje z lokalnim okoljem na domicilnem območju 72. brigade, to je vzhod Slovenije. Naloge enote so civilno-vojaško sodelovanje, koncept strateške rezerve in sodelovanje pri skrbi za družinske člane pripadnikov.

74. pehotni polk

Veliki rogač je največji evropski hrošč in je znan po svoji moči (nosi lahko do 7x svoje teže). S tremi pari nog za hitro gibanje, trdnim zaščitnim oklepom in ogromnimi kleščami predstavlja strah in trepet za nasprotnika. 74. pehotni polk se je razvil iz motoriziranega bataljona in oklepnega bataljona, ki sta že prej nosila znak rogača, tako je polk ohranil tradicijo. V traku je napis 74. PEHP (pehotni polk).

20. pehotni polk

V polju ščita  je na sredini meč, ki deli ščit na dve enaki polovici. Leva in desna stran sta ravno tako razpolovljeni. Na levi zgornji strani in na desni spodnji strani  so tri zvezde na temni podlagi. Na levi spodnji strani in na desni zgornji strani so dve temni črti na svetli podlagi. Simboli so povzeti po grbu Celjskih grofov, te je prevzela tudi občina Celje, enota izvira in ima domicil v občini Celje.

Zvezde že od nekdaj pomenijo upanje, uspeh, skratka nekaj pozitivnega in kot take jih razumemo še danes. Lahko pa sledimo tudi razlagi, ki pravi, da je zvezda v bistvu sonce in da tri zvezde simbolizirajo jutranjo zarjo, zenit in zaton sonca. Vsekakor so vse razlage zgolj ugibanja, saj se originalna grbovnica Celjskih grofov, na kateri je bila obrazložena vsebina grba, ni ohranila.

Temne in svetle črte (v originalu tri rdeča bruna na srebrnem polju) so prav tako opuščeni deli grba, ki pa so se še občasno uporabljali v kombinaciji s celjskimi zvezdami. V traku je napis 20. PEHP (pehotni polk).

Polk se trenutno nahaja v operativnem ciklu in po koncu ga najverjetneje čaka napotitev v operacijo Kfor. Kako so lansko jesen opravili preverjanje pehotnih oddelkov, smo poročali v novici Preverjanje usposobljenosti oddelkov 20. pehotnega polka.

Pripravil: Jure Mikelj, foto: Slovenska vojska

2. brigada je od lanskega preoblikovanja Slovenske vojske temeljito spremenila svojo strukturo in tako dobila tudi nove oznake pripadnosti.

.

Celjski 20. pehotni polk iz sestave 72. brigade Slovenske vojske izvaja preverjanje usposobljenosti.

Povezani članki