Nove rakete za sistem zračne obrambe tor-M2

by Urednik

IZBOLJŠANA ZMOGLJIVOST PROTILETALSKEGA SISTEMA TOR-M2

Nove prestrezne rakete 9M338 za tor-M2 so izboljšale natančnost sistema in omogočile delovanje med premikanjem, hkrati pa podvojile kapacitete streliva.

 

Rusko podjetje Almaz – Antey je razvilo izboljšano različico sistema zračne obrambe tor-M2 (NATO: SA- 15 gauntlet), predvsem z uporabo novih prestreznih raket. Po mnenju Sergeja Druzina, vodje raziskav in razvoja pri Almaz – Antey, izboljšana različica predstavlja “edinstven sistem zračne obrambe v svojem razredu z osupljivo natančnostjo in razponom.”

Sistem tor z raketami zemlja-zrak je namenjen za delovanje na nizkih do srednjih višinah za prestrezanje letal, manevrirnih, natančno vodenih izstrelkov, brezpilotnih letal in balističnih raket.

Nov sistem in prestrezne rakete 9M338 so bile že uspešno preizkušene konec oktobra 2013. “Opravili smo že pet testiranj prestrezanj brezpilotnih letal. Trije cilji so bili zadeti z bojno glavo, drugi dve pa sta bili uničeni s šrapneli že pred eksplozijo bojnih konic. To je odličen rezultat in kaže osupljivo natančnost,” je dejal Druzin.

tor-m2-rusija

Sistem tor z raketami zemlja-zrak je namenjen za delovanje na nizkih do srednjih višinah za prestrezanje letal, manevrirnih, natančno vodenih izstrelkov, brezpilotnih letal in balističnih raket. Predhodni različici, tor- M1K in tor- M2U, sta bili oboroženi z raketami 9M331, ki so trenutno v uporabi v Ruski vojski.

Posodobljena različica tor-M2 z manjšimi prestreznimi raketami 9M338 ima večjo nosilnost in tako tudi povečano kapaciteto raket iz 8 na 16. Sistem lahko hkrati spremlja vsaj 4 cilje in 8 izstreljenih raket ter uniči cilje na razdalji 7 do 10 km (predhodnik: do 7 km).

[justified_image_grid]

Pripravil: A. Knific, foto: Almaz – Antey

VIDEO spodaj: Prestrezanje s sitemom zračne obrambe tor-2m 

Povezani članki